Tot ce trebuie să știi despre taburi în Chrome pentru eficiență sporită

Tot ce trebuie să știi despre taburi în Chrome pentru eficiență sporită

Există multe trucuri la care puteți apela pentru interacțiunea cu taburi în Chrome. Mai jos le voi detalia pe cele mai importante.

Google Chrome continuă să fie unul dintre cele mai populare browsere de internet. Asta nu înseamnă însă că se diferențiază semnificativ la capitolul funcționalitate de Mozilla Firefox, Microsoft Edge sau Opera. Există câteva particulărități care fac diferența, dar dacă vorbim de taburi în Chrome, majoritatea detaliilor de mai jos sunt valabile atât în browserul Google, cât și în Firefox, Opera sau Edge. Având în vedere cât timp petrecem pe internet, ar fi păcat să nu facem un efort să profităm mai mult de instrumentul software care facilitează experiențele noastre online.

Suntem dependenți de taburi în Chrome și cei mai mulți dintre noi cunosc deja câteva noțiuni avansate vizavi de modul în care acestea pot fi manipulate. Unele sunt evidente, alte vă sunt complete necunoscute. Singurul lucru pe care îl au în comun este că vă fac viața mai ușoară. Secretul este să puneți în practică sfaturile de mai jos de câteva ori pe zi pentru a le reține mai ușor. În orice alte circumstanțe, s-ar putea să le uitați.google-chrome

Cum închizi, creezi și agăți taburi în Chrome

La capitolul funcții evidente, dacă vreți să deschideți un tab nou, apăsați pe paralelolgramul din dreapta unui tab existent, imediat lângă X. Alternativa din taste pentru această operațiune este CTRL + T pe Windows și CMD + T pe Mac. Pentru a închide un tab, dacă nu ajungeți suficient de repede la X-ul din colțul din dreapta sus, folosiți CTRL + W pe Windows și CMD + W pe Mac.

Nu foarte evident este faptul că puteți schimba cu ușurință poziția tab-urilor în lista de deasupra barei de adresă. Cu click stânga apăsat oriunde pe numele unui tab, puteți trage de ele și le puteți reloca. Același truc îl folosiți și dacă vreți să creați o nouă fereastră dintr-unul sau mai multe taburi accesate anterior. Cu click stânga apăsat pe numele unui tab, poziționați cursorul în afara ferestrei inițiale și, în mod automat, se va crea o altă fereastră de navigare cu unul sau mai multe taburi migrate.

Cele mai importante schimbări sunt la un click distanță

În meniul contextual ce apare când faceți click dreapta pe un tab, găsiți cele mai utile funcții cu nume sugestive. Aproape că nu contează dacă aveți 5 taburi sau 50 de taburi deschise. Pentru a interacționa cu oricare dintre ele, un banal click dreapta este cel mai important. De acolo puteți crea taburi noi cu New Tab, puteți reînărca tabul curent cu Reload sau, din motive greu de înțelex, puteți duplica un tab existent pe care ați apelat meniul contextual.

Pe lângă elementele evidente din același meniu, interesantă este funcția de agățare sau pinning. Printr-un click pe Pin tab, numele în format text al unui tab dispare și rămâne icoana discretă transpusă în stânga sus. Orice tab agățat va fi încărcat și afișat din nou la repornirea browserului respectiv fără vreo intervenție suplimentară. Se pretează pentru Gmail, Yahoo, Facebook sau vreun site de știri care vă încântă enorm.

Cu Unpin Tab veți dezrădăcina un tab agățat anterior. Același rezultat îl are și închiderea cu Close tab a unui tab agățat în trecut. Close other tabs închide toate celelalte taburi înafara celui pe care ați făcut click dreapta. Close tabs to the right închide brusc toate taburile situate la dreapta celui pe care ați făcut click dreapta. În funcție de numărul de taburi deschise sau de configurația hardware, acest proces poate implica un pic de răbdare.

Pentru punerea la păstrare prin semne de carte a tuturor taburilor deschise la un moment dat, faceți click dreapta pe oricare dintre ele și alegeți Bookmark all tabs… . Redeschiderea unui tab închis din greșeală se face folosind Reopen Closed Tab.

Pune taburi în Chrome pe silențios cu un click

Orice tab în care este redat un clip video sau audio ajunge subit să aibă un simbol de difuzor în dreapta sus. Cu un simplu click pe acel difuzor, Chrome nu mai face nici un sunet. Un al doilea click reactivează coloana sonoră. Dacă aveți atât de multe taburi deschise încât nu vedeți difuzorul cu pricina, din meniul contextual aferent tabului, puteți alege Mute. În momentul următor, butonul Mute se va transforma în Unmute. Această funcție a fost așteptată cu sufletul la gură de cei care s-au săturat de reclamele invizibile care te sperie când stai cu căștile pe urechi sau asculți muzică. scurtaturi de taste chrome

Cele mai importante scurtături de taste pentru interacțiunea cu taburi în Chrome

 • Deschide un tab nou
  Windows: Ctrl+T
  Mac: Command+T
 • Redeschide ultimul tab închis
  Windows: Ctrl+Shift+T
  Mac: Command+Shift+T
 • Afișează tabul următor dintre cele deschise
  Windows: Ctrl+Tab sau Ctrl+PgDn
  Mac: Command+Option+Săgeată dreapta
 • Afișează tabul anterior dintre cele deschise
  Windows: Ctrl+Shift+Tab sau Ctrl+PgUp
  Mac: Command+Options+Săgeată stânga
 • Afișează tabul deschis cu numărul…
  Windows: Ctrl+1 până la Ctrl+8
  Mac: Command+1 până la Command+8
 • Afișează ultimul tab deschis
  Windows: Ctrl+9
  Mac: Command+9
 • Încarcă pagina principală Home în tabul curent
  Windows: Alt+Home
 • Deschide pagina anterioară din istoricul de navigare
  Windows: Alt+Săgeată stânga
  Mac: Command+[ sau Command+Săgeată stânga
 • Deschide pagina următoare din istoricul de navigare
  Windows: Alt+Săgeată dreapta
  Mac: Command+] sau Command+Săgeată dreapta
 • Închide tabul curent
  Windows: Ctrl+W sau Ctrl+F4
  Mac: Command+W
 • Închide toate taburile deschise împreună cu Chrome
  Windows: Ctrl+Shift+W
  Mac: Command+Shift+W

Alege ce taburi vrei afișate când deschizi Chrome

Pe lângă posibilitatea definiri unei singure pagini principale și a unui tab nou încărcat de conținut util, Chrome permite încărcarea unei liste de câteva taburi diferite la pornire. Pentru personalizarea acestui aspect din browser, din meniul Settings accesibil prin cele trei puncte din dreapta sus, vă interesează secțiunea On startup.

Aveți trei opțiuni: Open the New Tab page deschide un tab nou gol, cu Google sau conținutul generat de o extensie pe care ați instalat-o pentru personalizarea tabului nou. Continue where you left off deschide la fiecare pornire toate taburile din sesiunea anterioară de navigare. Open a specific page or set of pages, folosind butonul albastru Set pages, permite definirea unui set de una sau mai multe adrese web care se vor încărca în taburi separate la fiecare inițializarea a unei instanțe noi de Chrome.

Pentru a eficientiza un pic sistemul de definire a mai multor taburi ca fiind implicite la pornire, deschideți întâi paginile web de interes. Folosiți după aceea Set pages din secțiunea On startup și apăsați pe Use current pages. Paginile se vor salva și afișa ulterior în aceeași ordine pe care o aveați pe ecran în momentul în care ați apăsat pe Use current pages. Google Chrome Simple new tab

Taburile pot fi personalizate la infinit cu extensii

Poate nu v-ați instalat foarte multe extensii în Chrome, dar există o categorie întreagă dedicată taburilor în Chrome Web Store. Unele se pretează pentru personalizare paginii noi, altele pentru afișarea taburilor sub formă de listă. Foarte utilă mi se pare o extensie care vă pune în stadiu de hibernare taburile cu care nu ați mai interacționat de mult timp, pentru ca acestea să consume o cantitate cât mai mică de memorie RAM. Opțiunile sunt nelimitate. Ține doar de voi să dedicați suficient de mult timp unor experimente, pentru a vedea ce se pretează stilului vostru de navigare.Extensii Google Chrome

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: