De ce ai vrea să deschizi 1500 de taburi în Firefox

De ce ai vrea să deschizi 1500 de taburi în Firefox

După Google Chrome, Mozilla Firefox este unul dintre cele mai populare browsere pe orice platformă și tocmai a beneficiat de o actualizare importantă.

Browserele moderne sunt destul de pretențioase la capitolul resurse hardware. În contextul în care am ajuns să deschidem atât de multe taburi încât le pierdem șirul, nu este greu de înțeles de ce consumă cantități semnificative de memorie RAM. În plus, diversitatea conținutului disponibil online a crescut foarte mult în ultimii ani, iar acest detaliu face și mai dificilă experiența de încarcare a unei pagini web pentru un browser precum Chrome sau Firefox. 

Cea mai mare problemă continuă însă să țină de numărul mare de taburi deschise și de faptul că, din motive greu de înțeles, ne dorim foarte tare să nu le pierdem. Din acest motiv, mulți dintre noi optează pentru deschiderea tuturor taburilor din sesiunea anterioară de navigare de fiecare dată.

Pornind de la premisa de mai sus, noile versiuni de Mozilla Firefox sunt optimizate pentru a se comporta foarte bine cu un număr astronomic de taburi deschise. Până și timpul de pornire în momentul în care ai avut anterior peste 1500 de taburi pornite a fost micșorat semnificativ. Pentru a asocia niște cifre precise acestei performanțe, Dietrich Ayala, unul dintre dezvoltatorii Firefox a făcut câteva teste ale căror rezultate au ajuns online.

Conform lui Ayala, pornirea unei sesiuni de navigare cu Firefox în care versiunea 51 a browserului încerca să redeschidă 1691 de taburi a durat aproape 8 minute pe un sistem performant. Aceeași tentativă pe versiunile 55 și 56 de Firefox, pe același computer, a durat doar 15 secunde. Este adevărat că 15 secunde este o perioadă destul de lungă în care să aștepți inițierea unui program, dar având în vedere numărul foarte mare de taburi, performanța este remarcabilă. În plus, consumul de memorie RAM a scăzut semnificativ. Cele 1691 de taburi s-au încadrat în mai puțin de 500MB RAM în versiunile recente ale browserului Mozilla.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: