Furnicile care au cel mai macabru simț estetic: își decorează „casele” cu capetele victimelor

Furnicile care au cel mai macabru simț estetic: își decorează „casele” cu capetele victimelor

Există o specie de furnici care ar putea fi considerată una dintre cele mai grotești din cauza alegerii neobișnuite a “decorului” casei lor – capetele decapitate ale victimelor lor.

Studiile științifice au constatat în mod constant că furnicile Formica archboldi tind să păstreze o mulțime de părți ale corpului victimelor în jurul locuințelor lor. „O mulțime de furnici sunt foarte curate, vor îndepărta victimele decedate sau resturile de alimente”, a spus Adrian Smith, șeful Laboratorului de Cercetare a Biologiei și Comportamentului Evolutiv de la Muzeul de Științe Naturale din Carolina de Nord.

Multe furnici își duc deșeurile în afara cuibului și le pun într-un teanc, care funcționează și ca cimitir. Ideea principală pentru a avea un cuib curat este de a proteja regina de infecții.

Cu toate acestea, furnicile Formica „lasă o mare parte din gunoiul lor în cuib”, spune Smith, care a examinat aceste insecte timp de doi ani și a realizat un studiu în 2019. „Când le deschizi cuiburile, găsești o mulțime de părți ale corpului – probabil pentru că nu și-au aruncat gunoiul”.

Născute în Florida, aceste furnici care colectează cranii, în special ca furnicile devoratoare de capcane (Odontomachus brunneus) – de obicei nu sunt o țintă ușoară


Spre deosebire de alte furnici, Formica nu înțeapă. În schimb, pulverizează o doză de acid formic asupra victimelor lor, fapt ce poate incapacita complet o furnică capcană. „O pulverizare poate elimina o furnică capcană și o furnică Formica ar putea să doboare o furnică capcană, o faptă remarcabilă având în vedere că furnicile capcană sunt de obicei cunoscute ca prădători feroce”, spune Smith.

Majoritatea dietei unei Formica sunt furnicile capcană. „Bănuim că ar omorî două sau trei pe zi”, a spus Smith. Și craniile nu sunt digerate sau descompuse cu ușurință: „Sunt partea cea mai grea a exoscheletului, toate sunt scobite, tot mușchiul a dispărut, sunt doar capetele sau craniile”, a spus el. „Sunt cam ca oasele de pui aruncate”.

O altă teorie este că furnicile Formica păstrează rămășițele în jur pentru a imita chimic furnica capcană cu care se hrănesc. „Când se ating unele de altele cu antenele lor, de fapt, ele miros”, spune Smith. „O modalitate de a achiziționa substanța chimică, dacă nu o fabrică singură, este poate păstrând carcasele pe care le dobândesc pentru a menține mirosul acestor furnici”.

„Există în jurul nostru detalii bogate pe care le trecem cu vederea sau cărora nu le acordăm atenție”, spune Smith. „Aceste tipuri de furnici au fost întotdeauna în Florida, am știut despre aceste furnici și colecțiile lor ciudate de părți ale corpului încă din anii 1930, dar nimeni nu și-a luat timp să le studieze. Aceste studii ne oferă un motiv să apreciem aceste lucruri, să le admirăm și să le protejăm”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: