Cele mai importante lecții pe care oamenii le pot învăța de la furnici pentru pandemie

Cele mai importante lecții pe care oamenii le pot învăța de la furnici pentru pandemie

Se curăță înainte de a intra în casa lor. Folosesc substanțe chimice speciale pentru dezinfectare. Restricționează accesul în zonele cu trafic intens. Și nu, nu sunt oameni – sunt furnici. Cu mult înainte ca distanțarea socială să devină un termen uzual pentru noi, furnicile practicau o versiune a acestuia pentru a îndepărta bacteriile și virusurile din cuib. Și sunt bune la asta.

Furnicile sunt eficiente în prevenirea epidemiilor în coloniile lor, în ciuda locuințelor apropiate și a comunităților masive. Parțial datorită acestui fapt, furnicile sunt una dintre cele mai de succes specii de pe Pământ. Conform unor estimări, acestea reprezintă aproape un sfert din toată biomasa animalelor terestre. Și datorită măsurilor sociale pe care le-au dezvoltat, comportamentul furnicilor pare adesea inteligent.

Furnicile au soluții inteligente de izolare când sunt bolnave

„Poți învăța unele lucruri de la animale, chiar dacă sunt foarte diferite pentru oameni”, spune Nathalie Stroeymeyt, cercetător care studiază furnicile la Universitatea din Bristol. „Există câteva principii generale care sunt eficiente, care au fost selectate, pentru care te poți inspira într-un fel”.

Astfel, observate în multe specii de furnici, aceste practici sociale de combatere a bolilor includ separarea grupurilor în funcție de rol în cuibul lor, igienizarea lor și a locuințelor lor și amestecarea rășinii copacului cu propria lor otravă pentru a ucide sporii patogeni.

Furnicile pot avea câteva lucruri de învățat oamenii despre a-și oferi reciproc suficient spațiu – mai ales în timpul unei pandemii. Un studiu din 2018, publicat în Science și condus de Stroeymeyt, a constatat că atunci când coloniile de furnici de grădină au fost expuse unui agent patogen, și-au schimbat comportamentul ca răspuns.

Astfel, furnicile erau deja împărțite în două grupuri: furnicile muncitoare care au grijă de puiet în interiorul cuibului și cele care hrănesc în exterior. După ce cercetătorii au expus furnicile din 11 colonii la spori infecțioși, furnicile din fiecare colonie au început să interacționeze mai puțin cu furnicile din celelalte grupuri și mai mult în interiorul grupului.

Așadar, grupurile au devenit efectiv mai separate, ceea ce a împiedicat răspândirea sporilor. Mai mult, după ce cercetătorii au efectuat un experiment separat cu încă 11 colonii, furnicile au protejat ceea ce studiul numește indivizi „de mare valoare”: regina și furnicile lucrătoare mai tinere, care au supraviețuit întotdeauna și au avut o expunere mai mică la spori. Și furnicile mai numeroase care au avut un nivel scăzut de expunere la spori au arătat un răspuns imun crescut la infecție, la fel ca oamenii cu un vaccin.

Cum se protejează furnicile

Putem învăța mai multe de la furnici decât doar modurile lor social-îndepărtate. Un studiu publicat în Journal of Evolutionary Biology a descris modul în care furnicile își folosesc propriile versiuni de curățare și igienizare reciprocă. Un alt studiu, publicat în 2018 de cercetători de la Institutul de Știință și Tehnologie din Austria (IST Austria), s-a bazat pe acest lucru și a constatat că au ajustat îngrijirile sanitare în funcție de nivelul de infecție al partenerului lor de cuib.

Nu numai că tovarășii cuibului se îngrijesc înainte de a intra în cuib, ci și se îngrijesc reciproc, o practică cunoscută sub denumirea de „allogrooming”: smulgerea fizică a particulelor potențial infecțioase din corpul partenerului lor. Atunci când îngrijesc un cuib de cuib care a fost expus la mai mulți agenți patogeni, furnicile și-au adaptat tehnica de îngrijire, crescând utilizarea propriei lor otrave antimicrobiene și reducând contactul fizic. Din nou, furnicile rămase cu un nivel scăzut de spori pe corpul lor au dezvoltat, de fapt, o imunitate mai mare la sporii fungici într-o altă versiune de inoculare a furnicilor împotriva bolilor.

Furnicile folosesc, de asemenea, substanțe chimice pentru a preveni pătrunderea unui agent patogen înainte ca chiar cuibul să fie stabilit. Multe specii de furnici produc o substanță otrăvitoare în glanda veninului lor numită acid formic. De obicei îl folosesc pentru a lupta împotriva prădătorilor sau pentru a-și dezinfecta cuibul. La fel ca oamenilor, le place să se mute într-un apartament curat, iar furnicile folosesc acest acid formic otrăvitor pentru a igieniza o nouă zonă de locuit înainte de a se muta.

Ideea nu este ca oamenii să imite furnicile, ci să facă ceea ce oamenii fac cel mai bine: alege și aplică cele mai bune părți ale naturii pentru propria ta utilizare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: