Cum au ajuns furnicile să facă un ritual în jurul unui iPhone?

Deşi pare complet nenaturală mişcarea furnicilor din jurul unui iPhone în clipul de mai sus, se pare că există o motivaţie.

Nu trebuie să aveţi o fascinaţie pentru furnici, natură sau iPhone-uri pentru a fi curioşi ce s-a întâmplat în clipul de mai sus de a forţat furnicile să alerge circular în jurul unui telefon. Din câte se pare, motivele ar putea fi multiple, dar cele mai importante au fost detaliate recent de Nigel Andrew, profesor asociat la universitatea din New England.

Clipul bizar ar putea fi rezultatul faptului că mişcarea furnicilor este influenţată de câmpul electromagnetic generat de un iPhone care primeşte un apel telefonic. Dacă această ipoteză vi se pare absurdă, profesorul Niger vă contrazice, afirmând că ,,[Furnicile] au receptori magnetici în antene. Pentru a parcurge distanţe mari, folosesc informaţiile magnetice oferite de Pământ pentru a şti dacă se orientează în direcţia potrivită, nord, est, sud sau vest.

De altă parte a baricadei se află Simon Robson, un cercetător în domeniul vieţii sociale a insectelor. El a afirmat foarte senin că furnicile în special tind să se deplaseze în cercuri, indiferent dacă au sau nu un gadget amplasat în centrul grupului. În plus, ar putea să aibă la bază pierderea urmei de feromoni de care au nevoie pentru a urmări cealaltă parte a grupului. Se pare că pur şi simplu acesta este modul în care funcţionează furnicile. Cu alte cuvinte, spectacolul din clipul de mai sus, ce pare mai degrabă un ritual bine regizat, este de fapt o manifestare cât se poate de logică a comportamentului natural al furnicilor.

Indiferent care este motivaţia naturală sau mai puţin naturală a comportamentului furnicilor din acest scurt metraj, important este că rezultatul final este cel puţin spectaculos. Ca urmare, ar fi păcat să nu apăsaţi pe Play.

08:47 05.09.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video