Furnicile care explodează când sunt amenințate îți arată sacrificiul suprem

Furnicile care explodează când sunt amenințate îți arată sacrificiul suprem

Undeva prin pădurile din Borneo trăiește o specie de furnică care explodează – un mecanism de apărare. În principiu, se sacrifică pentru binele coloniei și iau cu ele și dușmanii lor. Fenomenul a fost cunoscut științific în 1916.

Furnicile nu sunt singurele animale care se sacrifică pentru interesele coloniilor lor. Albinele sunt cel mai bun exemplu în acest sens. Cu toate acestea, furnicile Colobopsis au un mecanism extrem, care au atras faima de partea lor.

Aceste furnici explodează prin ruperea pereților lor interiori, omorând totodată și dușmanii cu reacția lor toxică. Chiar dacă nu ucide amenințarea sau nu o împiedică să ajungă mai aproape de colonie, cel puțin îi dă un tip de regrupare.

Speciile Colobopsis se găsesc doar în pădurile tropicale din Asia de sud-este, în copaci dipterocarp. Astfel, oamenii de știință sunt limitați în observarea și analizarea acestei specii. Din 1935, nu a mai fost realizat niciun studiu legat de această specie sau despre altele noi. Asta până când o echipă de cercetători internaționali au intervenit.

Cercetătorii au descris un nou model al acestei specii de furnici. Modelul descris de cercetători arată că multe astfel de furnici se angajează într-un astfel de comportament. Aparent, în timp ce această specie de furnici explodează, unele sunt mai înclinate să facă acest lucru mai mult decât altele. Unele sunt mai predispuse la sacrificiu atunci când cuibul lor este amenințat.

În momentul exploziei, emisiile sale au o culoare galbenă strălucitoare cu un miros neobișnuit de condimentat. O astfel de colonie are mai multe cuiburi și mii de furnici cu un astfel de sistem. Pare-se că o colonie are un program educațional socialist, prin care unele furnici aflate pe treptele de jos ale ierarhiei se sacrifică pentru cele privilegiate.

La fel ca alte specii, Colobopsis are o regină, dar nu a fost niciodată văzută de cercetători.

Citește și:
Sursa: IFL Science
Etichete: