Insectele dispar prea repede, iar asta poate duce la colapsul planetei

Insectele dispar prea repede, iar asta poate duce la colapsul planetei

Insectele zboară pe drumul către dispariție, iar asta ar putea duce la un „colaps catastrofal al ecosistemelor naturii”, potrivit unui nou studiu științific.

Insectele mor într-un ritm accelerat și ar putea dispărea în următorii 100 de ani. Mai mult de 40% din speciile de insecte se află în declin, iar o treime sunt pe cale de dispariție. De fapt, rata de dispariție a insectelor este de opt ori mai mare decât cea a mamiferelor, păsărilor și a reptilelor, potrivit unui nou studiu publicat în Biological Conservation.

„Este un ritm foarte rapid. Peste zece ani vor dispărea un sfert din insecte, în 50 de ani vom mai avea doar jumătate, iar peste 100 de ani ar putea să nu mai existe nicio insectă” a spus Francisco Sanchez-Bayo, co-autor al studiului și biolog la Universitatea din Sydney. „Dacă acest lucru nu poate fi stopat atunci vor fi consecințe catrastrofale pentru ecosistemul planetei, dar și pentru supraviețuirea omenirii„.

Cercetătorii au declarat că numărul insectelor scade cu 2,5% în fiecare an. Ei au descoperit că insectele mor de două ori mai repede decât vertebratele. „Dacă nu schimbăm modul în care producem alimente, insectele vor dispărea în câteva decenii”. Insectele sunt esențiale pentru buna funcționare a ecosistemelor, indiferent că reprezintă hrana pentru alte animale, că sunt polenizatori sau reciclatori de nutrienți.

De ce nu vom mai avea insecte în viitor? Oamenii de știință au învinuit suprapopularea și consumarea excesivă, în trecut, și au declarat că avem de-a face cu cea de-a șasea extincție în masă din istoria planetei.

Insectele mor din cauza modului în care practicăm agricultura (pesticide), din cauza schimbărilor climatice, urbanizărilor și așa mai departe.

Flutirii și moliile sunt printre speciile de insecte cele mai afectate. Numărul de specii de fluturi din Anglia a scăzut cu 58% în primii zece ani ai acestui secol. Insectele din familia hymenoptera (viespiile, albinele și furniciile), gândacii, libelulele sunt de asemenea foarte afectate de aceste schimbări.

În 2014, un studiu a arătat că în ultimii 35 de ani, numărul de insecte a scăzut cu 45%.  În 2017, un alt studiu a arătat că în rezervațiile naturale din Germania a avut loc o scădere de până la 76% a insectelor zburătoare.

Citește și:
Sursa: The Guardian
Etichete: