Ei sunt 10 dintre inventatorii care au ajuns să-și regrete creațiile

Ei sunt 10 dintre inventatorii care au ajuns să-și regrete creațiile

Când te gândești la un om care a inventat ceva, presupui că acel om este mândru de ideea sa. Din păcate, nu este întotdeauna cazul.

Numeroși inventatori au avut idei inovatoare pe care au ajuns să le regrete mai apoi, din cauza modului în care au fost ele înțelese sau folosite. Iată 10 dintre aceștia.

J. Robert Oppenheimer – Bomba atomică

J. Robert Oppenheimer este cel care, în calitate de director al Laboratorului Los Alamos în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost creditat pentru crearea bombei atomice.

În ciuda asocierilor din trecut cu organizații de stânga, Oppenheimer a salutat oportunitatea de a juca un rol în efortul de război. Mai târziu, însă, a avut sentimente mixte în legătură cu bomba.

“Nu am remușcări cu privire la fabricarea bombei. În ceea ce privește modul în care am folosit-o, înțeleg de ce s-a întâmplat și apreciez cu ce nobilime au luat decizia acei bărbați cu care am lucrat. Dar nu am sentimentul că a fost făcut bine. Ultimatumul către Japonia – Proclamația de la Potsdam care cerea predarea Japoniei – a fost plin de platitudini evlavioase. Guvernul nostru ar fi trebuit să acționeze cu mai multă previziune și claritate în a spune lumii și Japoniei ce înseamnă bomba”, a spus el.

Mihail Kalașnikov – AK-47

Kalashnikov a proiectat pușca care i-a purtat numele pentru armata rusă la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce a asistat la pierderi teribile în luptă și a fost rănit el însuși.

A fost concepută pentru a fi o pușcă automată simplă care ar putea fi făcută ieftin folosind metodele de producție în masă disponibile la acea vreme.

Kalashnikov, care a murit în 2014, a trăit suficient de mult pentru a vedea creația sa responsabilă pentru mai multe decese decât orice altă pușcă de asalt.

“Mă întorc în continuare la aceleași întrebări. Dacă pușca mea a luat viața oamenilor, poate că eu, un credincios ortodox, sunt de vină pentru moartea lor, chiar dacă sunt dușmanii mei?” a scris într-o scrisoare către șeful bisericii ortodoxe ruse în 2010.

Tim Berners Lee – double slash

 

Într-adevăr, poate regretul lui Tim Berners Lee referitor la invenția nu este la fel de marcant ca bomba atomică sau AK-47. Dacă ar fi avut vreun regret major cu privire la web, nu am fi prea greu să-l iertăm, dată fiind grandoarea World Wide Web-ului pentru care îi suntem recunoscători. Mea culpa lui Tim Berners se referă la doar două personaje: „//” la începutul fiecărei adrese web.

double slash

“Într-adevăr, dacă vă gândiți la asta, nu are nevoie de //. Aș fi putut să-l proiectez să nu aibă //”.

Ethan Zuckerman – reclama pop-up

Asta da invenție care te umple de nervi – reclamele pop-up. Pentru asta, Zuckerman este inculpatul.

În prezent, șef al Center for Civic Media de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Zuckerman a scris anul trecut un eseu pentru The Atlantic, intitulat “Păcatul original al internetului”, în care și-a asumat întreaga responsabilitate pentru reclamele enervante.

Lucrând în acel moment ca angajat al gazdei web Tripod, companie care furniza pagini web gratuite consumatorilor, Zuckerman a explicat că Tripod a petrecut cinci ani căutând o modalitate de a genera venituri.

reclame pop up

“Într-un final, modelul de afaceri care ne-a finanțat a fost publicitatea. Modelul care ne-a făcut să achiziționăm a analizat paginile de pornire personale ale utilizatorilor, astfel încât să putem direcționa reclamele mai bine către aceștia. Pe parcurs, am ajuns să creăm una dintre cele mai urâte instrumente din trusa de instrumente a agentului de publicitate: anunțul pop-up”.

Explicând că intenția a fost de a permite publicității să apară atunci când utilizatorii au vizitat o pagină fără a asocia neapărat reclama cu conținutul paginii, Zuckerman a declarat:

“Am venit cu ea când o companie importantă de automobile s-a speriat că au cumpărat un banner publicitar pe o pagină care promova conținut sexual. Am scris codul pentru a lansa fereastra și a difuza un anunț în ea. Deși regret, intențiile noastre au fost bune”.

Dong Nguyen – Flappy Bird

Flappy Bird a făcut senzație acum un an. Descărcările au crescut și controversele au luat naștere până când, după 50 de milioane de descărcări și venituri din publicitate care atingeau aproximativ 45.000 de dolari pe zi, Nguyen a văzut destule și a anunțat că urmează să o retragă din magazinele de aplicații.

flappy bird

“Nu mai pot suporta asta”, a postat el pe Twitter. Aparent, publicitatea generată de joc a atras atenția presei mondiale și Nguyen a fost bombardat cu apeluri, tweets și e-mailuri.

Eliminarea jocului din magazinele de aplicații nu a reușit prea mult să stingă publicitatea. Nguyen a primit amenințări cu moartea, în timp ce telefoanele cu jocul deja instalat s-au vândut pe eBay pentru averi mici, iar magazinele de aplicații au fost inundate de titluri copiat.

Bob Propst – birourile cubice

În timp ce lucra drept consultant pentru Herman Miller în anii 1960, Bob Propst a introdus America biroului în plan deschis și, împreună cu acesta, biroul cubic. El a spus pentru New York Times în 1997 că a fost conceput pentru a “oferi lucrătorilor cunoașterii un mediu mai flexibil și mai fluid decât birouri ca un labirint de șobolani”.

Companiile au văzut invenția sa ca pe o modalitate de a economisi bani, eliminând birourile individuale și înlocuindu-le cu planuri deschise și cabine. Propst a ajuns să-și plângă invenția și ne putem da seama ușor de ce. “Cubicizarea oamenilor din corporațiile moderne este o nebunie monolitică”, a spus el.

Vincent Connare – Comic Sans

“Dacă îți place, nu știi prea multe despre tipografie”. Nu un critic anonim al fontului Comic Sans a spus asta, ci chiar cel care a creat fontul, Vincent Connare.

comic sans

Opinia lui Connare, și una împărtășită de mulți alții, este că problema cu Comic Sans nu este cu fontul în sine, ci cu utilizarea excesivă și abuzivă a acestuia. Concepută pentru o aplicație Microsoft destinată copiilor, care să fie folosită ca înlocuitor al bulelor de vorbire pentru Times New Roman, Connare nu și-a imaginat niciodată că va deveni atât de larg folosită și ridiculizată.

Tom Karen – Raleigh Chopper

Înainte ca BMX să intre în scenă la sfârșitul anilor ’70, dacă voiai o bicicletă care să nu fie din varietatea de curse cu ghidon, Raleigh’s Chopper era una dintre puținele opțiuni.

Iubit de milioane de persoane pentru șaua confortabilă, poziția relaxată a scaunelor și ghidoanele uriașe stil Harley Davidson, a fost una dintre cele mai bine vândute biciclete ale Raleigh în anii 1970.

Chopper

Cu toate acestea, designerul său, Tom Karen, nu a fost entuziast când a revenit la Chopper anul trecut. El a declarat pentru The Telegraph: “Chopper-ul nu era o bicicletă foarte bună. Era teribil de greu, așa că nu ai vrea să mergi foarte departe”.

Kamran Loghman – Spray cu piper

Kamran Loghman a lucrat pentru FBI în anii 1980 și a contribuit la transformarea sprayului cu piper în material de calitate pentru arme. Și a scris, de asemenea, ghidul pentru departamentele de poliție cu privire la modul în care ar trebui să fie utilizat.

Spray-ul a fost folosit de mai multe ori de către polițiștii din SUA, dar în urma unui incident la Universitatea din California în 2011, când poliția a pulverizat substanța chimică portocalie strălucitoare pe ceea ce New York Times a descris drept “protestatari docili”, Loghman și-a dat seama de efectele invenției sale.

“Nu am întrevăzut niciodată o utilizare atât de inadecvată și necorespunzătoare a agenților chimici”, a spus el pentru Times.

John Sylvan – Capsule de cafea

Când John Sylvan a inventat capsulele de cafea, nu avea nici o idee despre monstrul pe care l-a creat. Invenția lui Sylvan a dat naștere la sisteme precum Nespresso și Tassimo și a făcut mai ușor ca niciodată pentru milioane de oameni să ia o doză instant de cofeină. “Uneori mă simt rău că am făcut-o. Este ca o țigară pentru cafea, un mecanism de administrare unic pentru o substanță care oferă dependență”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: