15 aug. 2014 | 08:20

Creatorul celor mai enervante reclame online explică de ce le-a creat

ACTUALITATE
Creatorul celor mai enervante reclame online explică de ce le-a creat

Internetul a devenit un loc mai trist odată cu apariţia ferestrelor de tip pop-up, iar acum, pentru prima oară, înţelegem logica din spatele lor.

pop-up online creator ethan zuckerman

Indiferent ce browser folosiţi sau ce virus aţi avut ultima oară, este imposibil să nu fi experimentat un val agresiv de ferestre pop-up care să vă enerveze. Tocmai din acest motiv s-a creat o industrie globală de aplicaţii terţe şi extensii de browser care, printre alte, încearcă să blocheze cât .

În mod evident, la un moment dat a existat primul pop-up. În speranţa de a afla motivaţia pentru existenţa sa, jurnaliştii de la The Atlantic au făcut un efort pentru a găsi creierul afacerii. Deşi nu a ezitat nici o secundă să-şi ceară scuze tuturor internauţilor pentru gestul său, Ethan Zuckerman a explicat că scopul acestui tip de reclame nu era fie mai agresive.

Totul a pornit de la website-uri cu conţinut piratat şi pornografie care voiau pe site şi generau suficient de mult trafic încât cineva să caute o soluţie. Problema majoră a venit în momentul în care nu s-au găsit companii dispuse să-şi afişeze un banner pe un site cu conţinut ilicit pentru că nu doreau să-şi vadă brandul asociat cu aşa ceva. Prin intermediul pop-up-urilor, indiferent de ce tip de pagină era generată, s-a găsit o portiţă la problema asocierii implicite. Nimeni nu s-a mai arătat ofuscat când şi-a văzut banner-ul sub forma unei ferestre dedicate. Cu alte cuvinte, pop-urile au reprezentat soluţia pentru ca nişte reclame să fie prezente pe un  nou site, fără a fi prezente într-un mod vizibil pe acel site.

Află și: The Pirate Bay a devenit mult mai util pe mobil

„Nu doar că am integrat ceea ce poate fi clasificat ca fiind primul pop-up, dar am şi scris javascript-ul din spate şi codul Perl pentru serverul din care a provenit“, a spus creatorul. Până acum, singurul motiv dat de Zuckerman pentru primul pop-up a a fost complet altul. Acum, nu mai rămâne decât să investiţi un efort semnificativ pentru a le desfiinţa pentu totdeauna măcar de pe PC-ul vostru, dacă nu şi al prietenilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele