Dacă ai impresia că toate rețelele sociale au devenit identice, nici nu greșești. De ce se întâmplă asta

Dacă ai impresia că toate rețelele sociale au devenit identice, nici nu greșești. De ce se întâmplă asta

Nu prea există idei noi în 2020. Dar în ultima vreme, companiile de social media au dus neoriginalitatea la noi niveluri. Rețelele sociale chiar au devenit identice. Twitter are acum Fleets, o copie a Instagram Stories, copiată inițial din Snapchat. Snapchat are acum Spotlight, asemănător cu Instagram Reels, furat din TikTok. TikTok a crescut din cenușa lui Vine, care a fost achiziționată de Twitter, care urmărește acum un concept numit Audio Spaces, o copie a Clubhouse.

Te doare capul? Și pe mine. La fel ca și degetele mari, care au acum de trei ori mai multe platforme sociale pentru a derula videoclipuri scurte și efemere. Suntem copleșiți de conținut și de caracteristici – cel puțin până când apare următoarea funcție de copiat.

Companiile își urmăresc întotdeauna concurenții pentru a vedea cum funcționează. Asta ar fi cercetarea pieței. Dar copiatul pe toate rețelele de socializare a dus la platforme care arată suspect de asemănătoare, cu puține lucruri care să le deosebească. Este mai greu să știi la ce folosește o anumită platformă atunci când toate fac același lucru. Ce platformă majoră are un flux de știri, mesaje care dispar, mesaje private și o funcție de difuzare live? Ar fi cam… toate.

De ce arată toate rețelele sociale la fel

Această omogenizare îmbolnăvitoare pe rețelele sociale se extinde chiar și la proiectare: fiecare Stories folosește acele mici cercuri, fiecare clonă TikTok folosește glisarea în sus pentru derulare. Cel mai mare diferențiator este că toate platformele își numesc caracteristicile copiate cu nume diferite, ducând la un vocabular derutant al rețelelor sociale.

Pentru companii, reproducerea acelorași caracteristici și formate este adesea o încercare de a implica angajamentul. Dacă oamenii își petrec tot timpul liber parcurgând TikTok, acestea sunt ore prețioase luate de pe Instagram, Twitter sau Snapchat – ceea ce înseamnă venituri mai mici de la agenții de publicitate.

Dar simpla replicare a unor idei nu duce întotdeauna la replicarea succesului său. „Aș spune că nu am văzut niciodată o schimbare grozavă”, spune Nicole Greene, analist la firma de cercetare Gartner, care cercetează social media. Când LinkedIn și Skype au adoptat formatul Stories, nu a dus la o implicare mai mare pe acele platforme. „Strategia mai bună ar fi să o facă și mai bună pentru platforma respectivă”, spune Greene, „adaptând aceste experiențe sau optimizându-le pe baza modului în care este angajată baza lor”.

Instagram a copiat Stories de pe Snapchat în 2016, iar formatul a explodat în cadrul comunității de influenceri ai platformei. Și Snapchat avea influenceri, dar un alt tip. Pe Instagram, Stories a permis miilor de creatori de nișă să interacționeze cu fanii lor într-un mod nou. Astăzi, Instagram Stories sunt mai populare decât Snapchat.

„Fiind creator, nu-mi pare important ca același format să fie reprodus pe toate rețelele sociale”

Reels, replica Instagram de la TikTok nu e încă foarte populară. „Este un fel de versiune mai săracă a celei originale”, spune Patrick Janelle, un influencer pe Instagram și președintele Consiliului de Administrație al Consiliului American Influencer. Janelle își câștigă cea mai mare parte din viață pe Instagram, unde postează fotografii cu interioare impecabile și selfie-uri de înaltă rezoluție. Nu îl interesează Reels pentru că nu face videoclipuri amuzante cu muzică – și dacă ar face-o, spune el, ar face asta pe TikTok. „Fiind creator, nu-mi pare important ca același format să fie reprodus pe toate platformele”, spune Janelle. Nu duce nici la creații mai originale: există o cantitate masivă de conținut postat încrucișat, cum ar fi TikToks care reapar pe Reels.

Creatorii sunt cheia acestei industrii, iar unele platforme lucrează din greu pentru a-i menține fericiți. Odată cu lansarea funcției Spotlight, Snapchat s-a oferit să plătească creatorilor populari o cotă de un milion de dolari pentru contribuțiile lor la platformă. Aceasta ar fi o caracteristică pe care mai multe rețele sociale ar trebui să o copieze.

Poate au succes, dar oamenii se satură de aceleași concepte

Spre exemplu Spotlight, deși este nou, se simte ca și cum ai fi folosit-o înainte – un fel de deja-vu digital. Când Instagram a lansat Reels în această vară, cursul său pentru creatori a fost minim instructiv. „Sunt destul de sigur că toată lumea va ști deja cum să o folosească”, a declarat un angajat de la Instagram pentru The New Yorker. Folosirea acelorași caracteristici vechi pe o nouă platformă seamănă puțin ca și cum ai viziona remake-uri ale unor filme de benzi desenate, ceea ce pare a fi singurul lucru pe care Hollywoodul vrea să-l facă în ultima vreme. Sunt distractive și sunt garantate Blockbusters, dar începe să nu mai fie interesant după un timp.

Când Clubhouse, rețeaua socială audio, și-a lansat aplicația numai pentru invitați, la începutul acestui an, oamenii se simțeau speciali, pentru că rețeaua era autentică și originală, spre deosebire de orice altceva din spațiul social media. Cel puțin până nu copiază altcineva formatul. În concluzie, originalitatea lipsește cu desăvârșire în rândul caracteristicilor platformelor sociale pe care ne petrecem majoritatea timpului în ziua de astăzi. Iar dacă simți că te-ai săturat de aceleași opțiuni și vezi același design peste tot, nu ești singurul.