Salvare pentru vară: poți să „dresezi” țânțarii să nu te atace

Salvare pentru vară: poți să

Țânțarii transmit boli periculoase și ucid mai mulți oameni decât orice altă vietate de pe planetă, să nu mai vorbim de cât de enervanți pot fi. Acum, un  studiu sugerează că poți instrui țânțarii să nu te atace. Aparent, este o metodă destul de eficientă.

Un grafic de pe blogul lui Bill Gates ilustrează că un țânțar produce mai multe decese pe an decât orice animal de pe planetă. Această insectă are o reputație pentru răspândirea bolii în întreaga lume și, pe lângă toate acestea, deși nu e la fel de grav, țânțarii sunt poate cele mai enervante insecte.

În orice caz, o echipă de cercetători aduce o metodă surprinzătoare și potențial revoluționară împotriva insectelor: abilitatea de a instrui țânțarii. Potrivit studiului publicat în „Current Biology”, atunci când ridici mâna să lovești țânțarul care se apropie de tine, el învață să asocieze mirosul tău cu o experiență care-i pune viața în pericol. Astfel, el te-ar evita în viitor. Pe lângă faptul că studiu sugerează că poți să dresezi țânțarii, el arată că aceste insecte enervante sunt capabile să aibă amintiri.

Țânțarii nu mușcă la întâmplare. Acestea sunt atrase de mirosuri specifice, care sunt mult mai ademenitoare decât altele. Mirosul uman, în general, este deosebit de atractiv pentru țânțari. Dar atunci când o persoană vrea să lovească un țânțar, de obicei, creează vibrații mici pe piele care întrerup încercarea insectei de a mușca.

În acest studiu, cercetătorii au recreat aceste vibrații în sesiuni de 20 de minute și au constatat că, atunci când mușcătura țânțarilor a fost deranjată de aceste vibrații, insecta a evitat acest miros timp de până la 24 de ore.

Deși mai este mult până când această metodă să fie îmbunătățită atât de mult, încât să combată bolile transmise de țânțari mulți oameni de știință, dar mai ales oamenii, în general, sunt optimiști în ceea ce privește viitorul.

În orice caz, cu siguranță, vei avea timp să folosești această metodă la vară.

 

Citește și:
Sursa: Futurism
Etichete: