04 ian. 2018 | 15:47

Inteligențe artificiale care prezic bolile de inimă și cancerul înaintea medicilor

VIDEO ȘTIINȚĂ

O inteligență artificială recent dezvoltată poate diagnostica din timp cancerul pulmonar și bolile de inimă, cu mai multă precizie decât o fac medicii. Aceasta este încă o dovadă că AI va salva nenumărate vieți, dacă sunt adoptate la scară largă, dar va economisi și miliarde de dolari.

Inteligența artificială (AI) a dovedit în nenumărate rânduri și cazuri că este mai mult decât utilă în industria asistenței medicale, iar acum două sisteme AI au fost dezvoltate și ar putea schimba modul în care medicii diagnostichează bolile de inimă și cancerul pulmonar.

Cardiologii sunt o ramură importantă a societății noastre, dar nici ei nu sunt infailibili. Pentru a determina dacă ceva este în neregulă cu inima unui pacient, un cardiolog evaluează calendarul bătăilor inimii în scanări. Potrivit unui raport, 80% din cazuri sunt prezise corect, dar restul de 20% a făcut ca oamenii de știință să găsească o portiță și să îmbunătățească procesul.

O echipă de cercetători de la Spitalul John Radcliffe din Oxford, a dezvoltat Ultromics, un sistem de diagnoză AI care este mai precis decât medicii, când vine vorba de depistarea bolilor de inimă. Ultromics a fost instruit cu ajutorul scanării inimii a 1000 de pacienți tratați de medicul șef, Paul Leeson, dar și prin informații legate despre pacienții care au suferit sau nu probleme de inimă.

Sistemul a fost testat în mai multe studii clinice, iar Leeson a declarat că a depășit cu mult cardiologii. Între timp, un alt sistem este conceput pentru diagnosticarea cancerului pulmonar prin analizarea aglomerațiilor de celule găsite în scanări. Și acest sistem a fost testat în mai multe studii clinice, iar rezultatele sunt sunt uimitoare. El poate să de un diagnostic pentru 4.000 de pacienți bolnavi de cancer pulmonar, cu un an mai devreme decât o pot face medicii.

Nu numai că aceste sisteme de diagnoză AI ar putea salva vieți prin furnizarea de diagnostice, dar ar putea economi bani și mai mulți medici ar putea fi angajați. În plus, banii aceștia ar putea fi folosiți pentru cumpărarea de echipamente noi.