02 dec. 2017 | 18:04

Aplicația necesară în vacanțe: îți spune când sunt țânțari periculoși în zonă

ACTUALITATE
Aplicația necesară în vacanțe: îți spune când sunt țânțari periculoși în zonă

Acum vei putea să îți folosești smartphone-ul pentru a afla când te afli în preajma unor țânțari periculoși, mulțumită cercetătorilor de la universitățile Oxford și Stanford.

Pentru cei mai mulți dintre noi, țânțarii sunt la fel de enervanți, indiferent de specia lor. Totuși, există 3.500 de specii cunoscute. Din acestea, 40 înțeapă oamenii. Din cei 40, doar trei sunt purtători primari ai virusurilor malaria, dengue și Zika.

Malaria este responsabilă, anual, pentru moartea a 2,7 milioane de oameni, potrivit World Health Organization. Cele mai multe morți au loc în Africa. Chiar și așa, malaria există în 91 de țări, ceea ce înseamnă că 40% din populația lumii este expusă riscului de a contracta boala.

Pentru a combate problema, cercetători de la universitățile Oxford și Stanford au dezvoltat, fiecare, aplicații care ne-ar putea ajuta să distingem între țânțarii care înțeapă oameni și cei care înțeapă animale. Ambele aplicații identifică țânțarii pe baza bâzâitului lor – bâzâit care provine de la aripi și care diferă de la o specie la alta.

Aplicația celor de la Oxford se numește Mozzwear. Poate să înregistreze bâzâitul unui țânțar de la 10 centimetri distanță. Aplicația are un algoritm care compară profilul acustic al fiecărei specii de țânțar. Testată, aplicația identifică șapte specii de țânțari, iar eficiența ei este de 66-92%. Este destinată utilizatorilor de Android.

Cei de la Stanford au creat aplicația Abuzz. Cu ea, oamenii pot înregistra bâzâitul țânțarilor și să uploadeze fișierul pe un site. Acolo, algoritmii vor identifica specia. Cercetătorii încearcă să facă și o versiune SMS, în care oamenii să trimită sunetul și să primească un mesaj. Aplicația poate identifica 20 de specii, cu o eficiență de 70-90%. Eficiența ei depinde și de alte date furnizate de utlizator, precum data și locația acestuia.

Niciuna din echipele de cercetare nu a trebuit să inventeze un instrument special. Ei s-au folosit de microfoanele încorporate în telefoanele moderne. Pe viitor, ar fi frumos să ne folosim de telefoane pentru scopuri mai nobile decât selfie-urile.