Studiul care îți arată că obezitatea este contagioasă

Studiul care îți arată că obezitatea este contagioasă

Obezitatea este adesea descris ca o epidemie, însă cifrele în creștere ar putea avea mai multe în comun cu bolile infecțioase.

Obezitatea este o problemă cu care se confruntă întreaga planetă, iar cifrele mortalității care au la bază această boală a devenit o problemă de stat. Acum, noile cercetări au adus dovezi cum că, atunci când ești înconjurat de oameni grași, ești predispus să iei și tu în greutate.

Un studiu efectuat de o pereche de economiști americani asupra familiilor care locuiesc într-o bază militară a constatat că dacă ești expus unor comunități cu rate mari de obezitate există o asociere cu o creștere a indicelui de masă corporală(IMC) la părinți și copii.

În decursul ultimului deceniu, a existat un interes tot mai mare pentru a înțelege modul în care comportamentele legate de sănătate se răspândesc prin intermediul mediului social. Fumatul, probabil, este cel mai evident exemplu, dar studiile au explorat și dacă legăturile sociale ne influențează în vreun fel creșterea în greutate.

Găsirea dovezilor cum că obiceiurile noastre sunt influențate de comportamentul afișat de comunitate este o muncă dificilă. Noi, ca oameni, avem tendința de a ne asocia și apropia cu persoanele asemănătoare nouă, cu care împărtășim, valori, experiențe etc. Astfel, în ce măsură suntem influențați de cei din rețelele noastre sociale, în comparație cu rețelele alese pe baza comportamentelor comune?

Asta au vrut să afle Ashlesha Datar de la Universitatea din California de Sud și Nancy Nicosia de la RAND Corporation. Cercetătorii s-au mutat pentru un timp în comunități de lângă baze militare. Cele două au analizat și combinat detalii despre 1.111 adolescenți și peste 1.300 de părinți, care au fost repartizați pe lângă una dintre cele 12 baze militare din SUA.

Indicele obezității a variat în funcție de locația bazei, de la 21% în El Paso, Colorado, la 38% în Vernon, Louisiana. Măsurătorile IMC ale părinților și adolescenților au arătat că aproximativ un sfert dintre adolescenți și trei sferturi dintre adulți ar putea fi etichetați ca supraponderali sau obezi.

[readmore]

Odată ce s-au făcut ajustări în ceea ce privește vârsta, venitul sau chiar poziția socială, cercetătorii au constatat că membrul unei familii militare avea mai multe șanse să aibă un IMC mai mare, dacă ar fi fost repartizat într-o bază militară într-o zonă cu niveluri mai mari de obezitate.

Au existat și alte indicații conform cărora expunerea la cultura locală s-a aflat în spatele acestei diferențe. Adolescenții care locuiesc în imediata vecinătate a bazei de mai mult de doi ani aveau mai multe șanse să aibă IMC mai mare.

Astfel, o explicație la toate acestea este mediul. Dacă trăiești într-o zonă plină de fast food-uri, unde nu sunt prea multe instituții sau lucruri care încurajează exercițiile, este foarte probabil să crești în greutate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: