Ce s-ar întâmpla în corpul tău dacă ai avea puteri ca un supererou

Ce s-ar întâmpla în corpul tău dacă ai avea puteri ca un supererou

Ți-ai dorit măcar o dată să ai puteri speciale, ca un supererou Marvel sau DC, dar ar trebui să știi că în realitate, acele puteri mai mult ți-ar da bătăi de cap, decât să te ajute sau să te dai mare în fața altora.

What If, un cont de Facebook cu clipuri educative îi propune un exercițiu de imaginație și te invită să te pui în locul unui supererou precum cei pe care-i admiri în cinema. Oricine și-ar dori să aibă superputeri, fie pentru el însuși, fie pentru a-i ajuta pe alții, fie pentru a face rău. Excludem din start ipoteza dacă ai putea sau nu să fii un supererou. Din punct de vedere științifici însă, viața ta ar putea fi cam complicată dacă ai fi cel mai puternic om din lume.

Chiar dacă nu te numeri printre persoanele atletice, cu abdomen cu pătrățele sau nu ai coapse tari ca oțelul, în corpul zace deja o putere mai mare decât ți-ai imaginat. Studiile au arătat că în timpul chiar și celor mai intense exerciții fizice, îți poți folosi doar vreo 60% din puterea totală a corpului. Antrenorii de fitness și sportivii profesioniști au capacitatea să folosească până la 80% din puterea totală, dar nu mai mult.

De ce nu poți să dezlănțui întreaga putere dacă o ai deja? Pentru că, din nou, creierul bate mușchii. Creierul este stăpânul organismului tău și are rolul de a te menține în viață. Ori de câte ori încerci să suprasoliciți musculatura, creierul îți provoacă durere. Este modul lui de a-ți spune că e timpul să o iei mai ușor.

Dacă ți-ai folosi 100% din întreaga forță, ți-ai deteriora iremediabil mușchii și ți-ai zdrobi oasele. La fel de bine, s-ar putea să nici nu supraviețuiești la o asemenea intensitate.

Ca să ai puterea fizică a unui supererou ca în filme sau seriale, corpul tău ar trebui să sufere schimbări radicale și deja ești familiar cu acest aspect. Puțini dintre cei mai puternici supereroi Marvel sau DC  arată ca o persoană obișnuită.

Prin urmare, ar trebui ca mușchii și oasele să fie cu mult mai dense pentru a te acomoda cu imensa forță fizică. E valabil și pentru celelalte sisteme din organismul tău, inclusiv cel digestiv. Ca să alimentezi acea forță, ai nevoie de un regim alimentar pe măsură. Ar trebui să mănânci cu mult mai mult decât o faci în mod obișnuit (preferabil sănătos).

Un întreg meniu de la restaurant ar fi doar aperitivul. Nici măcar culturiștii, care n-au superputeri, nu pot să acumuleze acea masă musculară din hrana brută. De aceea au nevoie de nutrimente adiționale și compresate. Nu ai stomacul suficient de încăpător pentru asemenea cantitate de hrană la o singură masă.

De asemenea, modul în care a-i interacționa cu ființele și obiectele din jur ar trebui să se schimbe substanțial. Gândește-te că tot ce te înconjoară este conceput pentru oameni cu forță medie sau minimă. Un colos ca tine ar zdrobi totul în mâini, de la clanțele ușilor, până la ceașca de cafea. Și n-ar fi nevoie decât de o atingere gentilă. Chiar și suprafața terestră pe care a-i călca s-ar deforma sub picioarele tale. Așadar, vei avea nevoie de haine și încălțăminte speciale.

Dar, nici cu banii n-ai avea o relație prea bună sau cel puțin cu oamenii care-i administrează. Cine ți-ar permite accesul într-o bancă dacă a-i putea să contorsionezi un seif doar cu un deget?

În ceea ce privește actele de vitejie…ar fi mai greu decât vezi în filme. Acel Superman care oprea un avion în cădere doar împingându-l de jos în sus, e pură imaginație. Fizica spune că presiunea este egală cu forța exercitată pe o suprafață dată. Prin urmare, dacă a-i încerca să împingi un avion în cădere, mai degrabă a-i intra prin el, decât să-l aduci în siguranță la sol.

Nu cred că acum mai sună atât de tare ideea de a avea superputeri.