15 aug. 2015 | 18:39

Cât de agresiv te fac jocurile video: studiile care te sperie fără motiv

ACTUALITATE
Cât de agresiv te fac jocurile video: studiile care te sperie fără motiv

Te fac jocurile video mai agresiv? Oamenii îşi pun întrebarea asta de ani buni, iar numeroase studii ştiinţifice au dovedit că e o teorie plauzibilă.

Site-ul Polygon a publicat un studiu efectuat de American Psychological Association, care concluziona că există o legătură între agresivitate şi jocurile violente. Studiul este, de fapt,o colecţie de cercetări efectuate între 2005 şi 2013. Totuşi, cei de la Kotaku au sesizat o serie de nereguli.

În primul rând, agresivitatea este un concept psihologic complex, care nu poate fi măsurat în grade. Oamenii care sunt, prin natura lor, calmi şi echilibraţi, pot avea momente de agresivitate, generate de diverse motive mai mult sau mai puţin serioase. În plus, pe fiecare dintre noi ne deranjează lucruri distincte. În plus, o altă problemă majoră ar fi faptul că toate cercetările se concentrează pe agresivitatea subiecţilor imediat după ce au jucat un joc violent. Aşadar, nu se concentrează asupra efectelor pe termen lung. Pe termen scurt este poate logic să existe consecinţe.

De asemenea, majoritatea studiilor examinate de raportul APA s-au axat pe jocuri violente, de la Mortal Kombat şi GTA la Call of Duty, iar cercetătorii am împărţit deseori subiecţii în două grupuri: unul care se joacă astfel de jocuri, iar altul care se joacă jocuri non-violente. Toate acestea fără a lua în calcul un factor important, şi anume competiţia.

În 2013, cercetătorii de la Universitatea Brock au publicat un studiu longitudinal, care a testat efectele jocurilor video competitive, non-competitive, non-violente competitive şi non-competitive non-violente. S-a descoperit că acesta e un factor mai important şi mai relevant decât violenţa.

Studiul APA nu a luat în calcul competiţia în calitate de factor, înainte de a trage concluziile. Aşadar, nu putem vorbi despre obiectivitate şi echidistanţă, ci de subiectivitate. Aşadar, data viitoare când ţi se spune că vei deveni violent din cauza jocurilor video, ia în calcul faptul că e doar o teorie, care nu se bazează pe suficiente dovezi pentru a fi luată în seamă.