Mai aproape să fii supererou: costumul care-ți întărește mușchii

Mai aproape să fii supererou: costumul care-ți întărește mușchii

Te-ai uitat cu invidie la Iron Man și te-ai gândit ce tare ar fi să ai un costum la dispoziție care să te ajute să zbori, să fii mai puternic? Tehnologia nu a ajuns încă acolo și nici nu avem vreun Tony Stark sau Bruce Wayne care să investească atât de mulți bani în astfel de gadgeturi. Totuși, progrese se fac, iar acest costum este dovada.

Pe măsură ce populația globului îmbătrânește, din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu probleme de mobilitate. O soluție? Haine care chiar ajută purtătorul să se miște.

Tehnologia wearable este prezentă în principal prin smartwatch-uri și brățări inteligente care te ajută să-ți monitorizezi sănătatea și activitatea fizică, dar aceste produse nu sunt foarte utile la bătrânețe, când încep să te doară genunchii și spatele.

Un „super costum” dezvoltat de o companie numită Seismic promite să ajute utilizatorii să se deplaseze și să se miște mai ușor. Costumul are „mușchi electrici”, alimentați de motoare mici, care se contractă într-un mod similar ca mușchiul uman.

Aceștia sunt integrați în îmbrăcăminte în jurul articulațiilor corpului, astfel încât să ajute purtătorul atunci când este nevoie. Mai mulți senzori urmăresc mișcările corpului și software-ul dictează mușchilor electrici când să se activeze. Toate componentele hardware sunt căptușate cu material astfel încât costumul să fie confortabil de purtat.

Pentru a realiza un costum ușor și plăcut de purtat, compania Seismic a lucrat la produs în parteneriat cu designer-ul Yves Behar. „Scopul este să realizăm un produs pe care vrei să-l porți, nu unul pe care ești nevoit să-l porți. Confortul este extrem de important, la fel și esteticul”, a declarat Behar.

Scăderea forței musculare ne afectează pe toți pe măsură ce îmbătrânim. După 60 de ani, pierderea puterii mușchilor se accelerează, de la o pierdere de 0,5% pe an, la 2% la 70 de ani și 4% la 80 de ani.

Totuși, acest costum nu se adresează doar bătrânilor, ci ar putea fi folosit și de alte persoane care au probleme musculare. Seismic lucrează la dezvoltarea tehnologiei și pentru a-i ajuta pe cei care au suferit accidente vasculare cerebrale sau copiii cu distrofie musculară ar putea apela la un astfel de costum pentru a recâștiga mobilitatea.

Mai mult, în viitor un astfel de costum ar putea fi folosit și de persoanele care lucrează în depozite, șantiere de construcții și care sunt nevoite să facă muncă fizică intesivă.

Seismic vrea să lanseze prima versiune până la finalul anului în piețe ca SUA, Japonia și Marea Britanie. Deocamdată nu au făcut publice informații legate de preț sau de disponibilitatea costumului și în alte piețe.

Citește și:
Sursa: BBC
Etichete: