Premieră în știință: creierele a trei oameni, conectate între ele

Premieră în știință: creierele a trei oameni, conectate între ele

Oamenii de știință au reușit să conecteze creierele a trei oameni între ele, permițându-le acestora să schimbe gânduri și să joace un joc de Tetris.

Cercetătorii care au reușit această premieră se gândesc deja la cum ar putea conecta rețele întregi de oameni – un fel de Facebook organic și excesiv de personal. Reușita a fost posibilă datorită tehnologiei BrainNet și reprezintă o combinație de electrocefalograme, care înregistrează impulsurile electrice care indică activitatea cerebrală, și stimulări magnetice transcraniale, care stimulează neuronii cu câmpuri magnetice.

Dincolo de posibilitatea terifiantă de conectare a oamenilor la un nivel nemaivăzut, BrainNet îi poate ajută pe cercetători să înțeleagă mai bine creierul uman.

„Prezentăm BrainNet, [tehnologia] care, din câte știm noi, este prima interfață directă non-invazivă [care conectează creierele mai multor persoane] pentru rezolvarea colaborativă de probleme”, au scris oamenii de știință. „Interfața permite unor trei subiecți umani să colaboreze și să rezolve o sarcină, folosind comunicarea directă, de tip brain-to-brain„.

În experiment, doi oameni erau conectați de niște electrozi și puși să joace un joc de Tetris. Ei trebuiau să decidă care piese necesitau să fie întoarse și care nu. Pentru a face asta, trebuiau să se uite la unul sau două LED-uri aflate la marginea ecranului. Alegerile lor erau transmise către un al treilea om, prin intermediul unor flash-uri de lumină transmise în mintea lui.

Acesta nu putea vedea jocul propriu zis, dar trebuia să întoarcă piesele în funcție de semnalul primit. La final, acuratețea potrivirii pieselor a fost de 81,25% – deloc rău, dacă luăm în considerare că a fost prima lui încercare.

Momeentan, sistemul BrainNet este cam încet și poate nu cel mai sigur, din moment ce nu a primit încă votul de încredere din partea comunității științifice. „Rezultatele noastre cresc posibilitate unor interfețe viitoare de tip brain-to-brain care să permită soluționarea cooperativă de probleme, folosind o rețea socială de creiere conectate”, au subliniat oamenii de știință.

Citește și: