Conturile false cu numele Mark Zuckerberg fac bani serioși pe Facebook

Conturile false cu numele Mark Zuckerberg fac bani serioși pe Facebook

Mark Zuckerberg este unul dintre cei mai influenți oameni din lume. Același CEO Facebook reprezintă sursa de inspirație pentru sute de conturi false pe Facebook.

În teorie, Mark Zuckerberg este doar unul. Când începi însă să cauți numele său pe Facebook, vei găsi o serie de conturi false cu același nume. Dacă nici măcar când vine vorba de liderul celei mai mari rețele de socializare nu se poate face un pic de curățenie printre conturile false, cum să te aștepți la remedierea problemei știrilor false?

Problema și mai gravă ține de faptul că o parte semnificativă dintre conturile care pretind că ar fi CEO-ul Mark Zuckerberg și COO-ul Sheryl Sandberg generează sume frumoase de bani. Numeroasele profile de Facebook și Instagram păcălesc oamenii neștiutori cu tot felul de oferte, loterii și promisiuni false. Pentru că unii internauți ajung să creadă acele promisiuni, trimit bani reali către adrese de care nu au auzit niciodată.

Un reportaj pe marginea acestui subiect a fost efectuat de New York Times, iar concluziile sunt îngrijorătoare. Redactorii publicației au identificat mai multe cazuri în care persoane obișnuite au fost contactate de către ”Mark Zuckerberg” cu promisiunea unor câștiguri ușoare.

Pentru acele câștiguri însă, erai nevoit să investești și tu câțiva bani, la fel ca la loterie. ”Câștigătorii” erau penalizați și mai tare, fiind nevoiți să trimită carduri preplătite de iTunes cu valori de sute de dolari pentru a intra în posesia câștigurilor. Unii au ajuns să trimită chiar și câteva mii de dolari în numerar la adresa falșilor directori Facebook.

În total, The New York Times a identificat nu mai puțin de 205 conturi de Facebook și Instagram false cu numele lui Zuckerberg sau Sandberg. Dintre acelea, 51 aveau implementat un sistem ilegal de loterie care de fapt era o păcăleală.

La scurt timp după publicarea știrii, oficialii Facebook au șters conturile și au trimis o declarație către ziar pe marginea subiectului. În acel context, au afirmat că identificarea unor astfel de conturi nu este foarte facilă. ”Vrem să fim mai buni.”

Citește și: