03 mai 2018 | 20:17

Scandalul Facebook mai grav decât cel cu Cambridge Analytica

ACTUALITATE
Scandalul Facebook mai grav decât cel cu Cambridge Analytica
DNA India/Twitter

Facebook a concediat unul din inginerii de securitate după ce acesta a fost acuzat că și-a folosit statutul pentru a avea acces la informațiile personale ale unor femei pe care le hărțuia online.

Acuzațiile de hărțuire au apărut atunci când Jackie Stokes, fondatoarea firmei de securitate cyber Spyglass Security, a anunțat pe Twitter că are copii ale unor conversații cu inginerul de pe aplicația Tinder.

„Mi s-a adus la cunoștință că un inginer de securitate care este în prezent angajat la Facebook se folosește probabil de acces privilegiat pentru a hărțui femei online”, a scris femeia pe Twitter.

Stokes a mai dezvăluit și un screenshot cu o conversație între hărțuitor și una din victimele sale. Victima a scris: „Ești un analist de securitate? Cred că asta este foarte tare”. Bărbatul i-a răspuns: „Haha mai mult de atât… dar pornind de aici… încerc de asemenea să îmi dau seama cine sunt hackerii în viața reală… așa că hărțuitor profesionist… așadar din obișnuință trebuie să spun că ești greu de găsit lol”.

stalker facebook

Cei de la Facebook investighează în prezent incidentul. „Investigăm acest lucru drept o problemă urgentă”, a declarat Alex Stamos, ofițer-șef de securitate la Facebook. „Este important ca informațiile oamenilor să fie păstrate în siguranță și în intimitate când ei folosesc Facebook. Din acest motiv avem politici de control și restricții tehnice stricte, pentru ca angajații să acceseze doar datele de care au nevoie la locul lor de muncă – de exemplu pentru a rezolva erori, pentru a soluționa probleme de ajutor al clienților sau pentru a răspunde la cereri legale valide. Angajații care abuzează de acest control vor fi concediați”.

Facebook a anunțat că a concediat unul din inginerii de securitate ai companiei. Scandalul a apărut la puțin timp după ce gigantul de social media a anunțat că lansează o aplicație de dating care să rivalizeze cu Tinder, despre care Zuckerberg a spus, conform The Guardian: „Am dezvoltat asta având în minte de la bun început intimitatea și siguranța”.