Tehnologia LiFi ar putea oferi viteze de o sută de ori mai mari decât WiFi-ul

Tehnologia LiFi ar putea oferi viteze de o sută de ori mai mari decât WiFi-ul

Tehnologia LiFi ar putea să înlocuiască WiFi-ul în viitorul apropiat, aducând viteze mult mai mari decât cele din prezent.

Dacă o tehnologie implementată de curând în mai mult birouri și spații industriale din Estonia va avea parte de rezultate bune, WiFi-ul ar putea fi înlocuit în viitorul apropiat. După cum scriu cei de la Mashable, LiFi ar putea oferi viteze de până la 1Gbps, de 100 de ori mai mari decât cele de pe WiFi (în condițiile în care viteza de download standard este de 10Mbps).

Din câte se pare, Li-Fi transmite datele folosindu-se de lumini LED, care se aprind și se închid atât de repede, încât procesul nu poate fi observat de către ochiul uman. Inventată în anul 2011, tehnologia LiFi ar fi atins viteze de 224Gbps în laboratoare. Din păcate, LiFi prezintă și un dezavantaj în comparație cu WiFi. Astfel, în timp ce semnalul WiFi poate pătrunde prin pereți, LiFi-ul nu este capabil de acest lucru, motivul fiind faptul că se bazează pe lumină.

Cu o rază limită, însă, acesta ar putea oferi mai multă siguranță împotriva infractorilor cibernetici. Mashable menționează și că becurile inteligente ale viitorului ar putea fi folosite pentru a crea o rețea LiFi, însă vor mai trece ani până când acest lucru va deveni realitate. De asemenea, această tehnologie ar putea reprezenta un pas înainte pentru securizarea transferurilor de date importante, în cazul luminii algoritmul fiind mai dificil de spart, iar unda de lumină este mai dificil de interceptat fără ca cel în cauză să fie văzut.

Citește și:
Etichete: