Bisericile cu WiFi ar putea duce internetul în cele mai izolate sate

Bisericile cu WiFi ar putea duce internetul în cele mai izolate sate
Sursa foto: Bill Evitts/Flickr

În prezent, o biserică e folosită doar pentru slujbe, meditație și diverse ceremonii religioase. Are un potențial mult mai mare, de unde și ideea de a le echipa cu WiFi.

Dacă tot vânezi WiFi la cafenea, în restaurant sau pe aeroport, ar trebui să vânezi și la biserică. Planul prin care acestea ar fi dotate cu internet wireless poate ajuta mii de sate din Românie. Din păcate, încă nu e cazul unui proiect de așa anvergură la noi. Noi încă avem probleme cu digitalizarea la scară mare. Din fericire, se face undeva în lume.

În timp ce orașele așteaptă conectivitate 5G, la sat încă e limitată acoperirea cu internet. De aceea, guvernul din Marea Britanie și National Church Institutions lucrează la dezvoltarea unor rețele WiFi care pornesc din biserici. Firesc, e lăsată decizia finală în seama fiecărei parohie, dar acesta ar putea fi cel mai bun proiect prin care biserica să fie utilă pentru mai mult decât o legătură cu Dumnezeu.

Guvernul se implică în relația NCI cu furnizorii de internet și și-a anunțat suportul total pentru acest proiect. În prezent, sunt circa 120 de biserici care deja au implementat fibră optică și infrastructură mobilă pentru internet. Totuși, sunt mult prea puține comparativ cu cele 16.000 de biserici din 12.500 de parohii care există în Anglia. Acestea sunt deținute de Biserica Anglicană, cel mai mare cult din Marea Britanie.

 

Dacă aduci acest plan în contextul local, Ro-Net e acel proiect prin care 783 de sate și comune defavorizate din toată țara ar beneficia de internet broadband. Asta la nivel ideal, pentru că realitatea ne-a arătat că încă se bate pasul pe loc. Conform ultimelor statistici oficiale, Biserica Ortodoxă Română deţine aproape 13.000 de lăcaşuri de cult, cu peste 2 000 construite din anii ’90 până acum.  Astfel, e cumva evident că sunt suficiente care ar putea fi dotate cu internet și ar scoate satul românesc dintr-un ev mediu întunecat.

Citește și:
Sursa: Gov