22 feb. 2018 | 10:39

Gadgeturile de care depindem acum și care vor dispărea în 50 de ani

FEATURE
Gadgeturile de care depindem acum și care vor dispărea în 50 de ani

Fiecare epocă are invențiile ei, cu care creștem și ne obișnuim. De exemplu, dacă dai cuiva născut după 2000 o casetă VHS sau un aparat fax, probabil te va privi confuz. Sunt gadgeturi depășite. Așa vor fi multe dintre cele de acum.

Adevărul e că gadgeturile cândva revoluționare sunt, aproape fără excepție, supuse aceluiași sfârșit – înlocuirea lor cu ceva mai bun, păstrarea lor în memoria colectivă cu o oarecare nostalgie și, într-un final, uitarea lor.

Este dificil să ne imaginăm care dintre obiectele ce par acum indispensabile vor dispărea în viitor. Cei de la MSN au realizat o listă cu toate lucrurile care vor ajunge pe cale de dispariție în următoarea jumătate de secol. Pare puțin înfricoșător, dar tehnologia evoluează și nu ne rămâne decât să ne pliem pe schimbări.

Stick-urile USB vor fi date uitării

viitor

Multe computere noi deja nu mai au un port USB. Tendința care persistă în ultimii ani este ca informația să fie stocată online. Pentru dispozitivele de stocare, acesta este începutul sfârșitului. S-a întâmplat cu MiniDiscurile înainte, se întâmplă deja cu CD-urile și DVD-urile, iar USB-urile se îndreaptă în aceeași direcție.

Nu vom mai avea nevoie de camere foto profesioniste

viitor

Fiecare smartphone nou care apare vine cu o cameră foto și mai bună. Este destul de clar că producătorii de telefoane se îndreaptă către un viitor în care smartphone-urile realizează fotografii la fel de bune precum aparatele profesioniste.

Mai mult, giganți precum Google, Samsung și Sony dezvoltă deja tehnologii care vor permite oamenilor să înregistreze tot ceea ce văd prin lentilele de contact.

Banii fizici vor fi inutili în viitor

viitor

Avem deja destule dovezi care ne trimit cu gândul la un viitor fără bani fizici. De ani buni, plata cu cecuri și cu cardul a devenit din ce în ce mai populară. Mai mult, lumea criptomonedelor a explodat în ultimul an. Cel mai probabil, tranzacțiile din viitor se vor face prin intermediul smartphone-ului și al tehnologiilor de recunoaștere vocală și de amprente.

Lumea va uita de ochelarii de vedere

viitor

Deși lentilele de contact au evoluat până în punctul în care purtătorul nu le mai simte deloc și poate dormi cu ele, ele nu au înlocuit complet ochelarii. Totuși, operațiile laser ar putea să o facă.

Ele devin din ce în ce mai accesibile din punct de vedere financiar. Mai mult, procedurile nu mai sunt atât de invazive ca în trecut, motiv pentru care din ce în ce mai mulți oameni optează pentru opțiunea operației.

Femeile vor uita de corvoada financiară a produselor de menstruație

viitor

Dacă până acum, femeile erau nevoite să dea lunar mulți bani pe absorbante și tampoane, ca mai apoi să aibă grijă să le schimbe la timp și să evite sindromul șocului toxic, lucrurile încep să se schimbe. Din ce în ce mai multe femei aleg cupele menstruale – dispozitive în formă de clopoțel, fabricate din silicon medical, care pot fi folosite până la 12 ore și nu prezintă riscul șocului toxic.

[readmore]

Acestea pot fi refolosite până la zece ani, iar întreținerea lor este ușoară. Mai mult, sunt eco-friendly, spre deosebire de alternative. Un asemenea dispozitiv poate însemna pentru o femeie, în ansamblul unui deceniu, cel puțin 2.000 de lei economisiți.

Cheile vor rămâne o reclicvă a trecutului

viitor

Spre dezamăgirea generației cu cheia la gât, cheile ar putea să rămână un simplu element care va declanșa nostalgia peste ani. Majoritatea caselor vor putea fi descuiate cu ajutorul cardurilor sau – dacă Big Brother își mută reședința din China – cu tehnologii de recunoaștere facială. Unul din avantajele acestei schimbări va fi că nimeni nu se va mai confrunta cu problema clasică a pierderii cheilor.

Presa printată va mai fi văzută prin arhive și muzee

viitor

Deja suntem martori la această schimbare. Internetul a schimbat complet consumul de informație. Ziarele, mai mari sau mai mici, s-au reprofilat și s-au mutat în online. Veniturile în acest mediu vin din reclame, din aplicații adiacente plătite sau abonamente pentru accesarea conținutului. Bineînțeles, încă mai avem ziare și reviste printate la chioșcurile risipite prin orașe, dar viața lor s-a cam scurs.

TV-ul va rămâne o amintire din copilărie

viitor

Pe vremuri, întreaga familie se strângea în fața televizorului seara, pentru a urmări emisiunea preferată. Acest lucru încă se mai întâmplă, dar mult mai rar. Noua generație a spus „adio” televizorului, în favoarea laptopului. Pe laptop, serviciile plătite de streaming de tipul Netflix și HBO fac lucrurile mult mai simple, eliminând problema reclamelor din ecuație și permițând utilizatorului să aleagă el ce dorește să vadă. Mai mult, smartphone-urile au ajuns și ele să detroneze televizorul, întrucât 71% din români ar renunța la TV pentru telefon.

Nimeni nu își va mai aminti de cărțile de vizită

viitor

Încet-încet, cărțile de vizită care conțin numele, mail-ul și numărul de telefon devin irelevante. Toate aceste informații pot fi găsite online cu ușurință. Dacă nu le găsești, ori persoana respectivă nu vrea să fie găsită, ori ai nevoie să citești „The Internet For Dummies”. Oricum ar fi, cam toate informațiile din zona business s-au mutat pe LinkedIn, iar asta ușurează lucrurile pentru toată lumea.

Nu ne vom mai bate capul cu imprimantele

viitor

Hârțogăraia care vine cu imprimantele poate fi extrem de obositoare. Partea bună este că în curând nu va mai fi o problemă. Majoritatea facturilor, formularelor și documentelor pot fi stocate, accesate, completate și trimise în siguranță pe internet. În Estonia, hârtiile nu mai sunt o problemă, mulțumită lui Toomas Hendrik Ilves, fostul președinte, care a condus procesul de digitalizare a țării. Am vorbit cu Ilves anul trecut, în noiembrie, când ne-a explicat mai multe despre beneficiile unei societăți care folosește documente online.