Telefon versus televizor – ce preferă mai nou românii

Telefon versus televizor – ce preferă mai nou românii

Un telefon se pare că este mai pe gustul românilor, din moment ce a detronat televizorul, conform unui studiu realizat de IPSOS în 12 țări, printre care și România.

Studiul a fost realizat pentru Huawei în luna ianuarie a acestui an. Au fost analizat piețele din următoarele țări: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovenia și Turcia.  Rezultatele cu privire la România sunt deosebit de interesant.

Nu este de mirare că, în acest tumult tehnologic, în care toată lumea pare atașată de smartphone, românii ar renunța la foarte multe lucruri dacă ar fi puși să aleagă între ele și telefon. Mai exact, 71% din români ar renunța la televizor în favoarea telefonului, iar 67% ar prefera să nu mănânce dulciuri vreme de o lună decât să nu aibă acces la smartphone pentru atât de mult timp.

Telefonul nu este, totuși, un dușman

Deși acest devotament față de telefon în defavoarea televizorului pare puțin terifiant, există și o parte bună. Studiul a arătat că 79% din români ar renunța la smartphone pentru relația de cuplu, iar 69% pentru petrecerea timpului cu prietenii. Aceste rezultate mai ridică puțin ștacheta când vine vorba de speranța de a nu ne lăsa complet cotropiți de tehnologie.

Deși românii petrec atât de mult timp online, ei sunt de părere că telefonul este menit să ușureze viața, nu pentru a înlocui interacțiunile umane. Statisticile studiului întâresc acest lucru – 89% dintre români nu iau telefonul cu ei în pat când dorm, iar 93% din românii care au copii spun că nu ar renunța la timpul petrecut cu ei pentru smartphone.

Unii spun că telefonul ucide romantismul mai repede decât trebuie, însă cercetarea IPSOS pentru Huawei dezvăluie o latură pozitivă a situației. Mai exact, smartphone-ul ne ușurează și eficientizează comunicarea cu cei dragi. Așadar, oamenii nu sunt atașați de dispozitivele deținute, ci de persoanele cu care vorbesc prin intermediul acestora.

Citește și: