Firea amână „revoluția” taximetriei. Clever Taxi vrea un oraș „mai” smart

Firea amână revoluția taximetriei. Clever Taxi vrea un oraș mai smart
Sursa foto: Inițiativa Clever Taxi pentru un București smart city. Imagine via Clever Taxi/Facebook.

Gabriela Firea a decis „revoluția” taximetriei în București. Până la această decizie, Clever Taxi deja își pregătise ofensiva sub forma unei platforme susținută de Nicușor Dan, Clotilde Armand și Ciprian Ciucu.

Firea a declarat că amână aplicarea regulamentului care presupunea schimbări radicale în taximetrie, deoarece urmează fie aduse modificări legii taximetriei (legea nr. 38/2003). Gabriela Firea a spus că, la nivelul Ministerului Transporturilor, s-a constituit un grup de lucru format din specialiști ai ministerului, precum și experți din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Aceștia lucrează la modificarea legii taximetriei.

Acesta este contextul în care Firea a amânat dezbaterile proiectului. Astfel forma finală a acestuia ar trebui să coincidă cu actul normativ în lucru. Odată ce legea va fi aprobată, Primăria va elabora o nouă propunere de hotărâre.

Gabriela Firea a reafirmat că-și dorește o lege și un regulament conform normelor europene în ceea ce privește serviciile de taximetrie din Capitală, care să îi favorizeze exclusiv pe cetățeni, nu pe grupurile de interese aflate de o parte sau de alta a baricadei.

De unde a pornit ideea unui regulament nou pentru taximetria din București

În luna decembrie, aceasta a propus ca serviciile de dispecerat să devină obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizați de Autoritatea de Autorizare a Primăriei Municipiului București. Această prevedere va afecta direct Clever și Star Taxi care nu sunt dispecerate. Ca urmare a acestei decizii, Mihai Rotaru, director Clever Taxi, a dat în judecată Primăria Capitalei. Totodată, el și compania sa susțin că regulamentul, așa cum era prezentat în decembrie, e un regres pentru București, pentru România.

Între timp, Clever Taxi a mers înainte cu inițiativa București Smart City. Printre susținători se numără: Nicușor Dan, deputat independent, Ciprian Ciucu, consilier în Primăria București, Clotilde Armand, consilier municipal, Cristian Bușoi, europarlamentar PNL, și Cătălin Deaconescu, consilier general.

Până la ora publicării acestui articol, peste 30.000 de bucureșteni au semnat petiția pentru un transport urban smart. Clever Taxi susține că este dispusă să își pună la dispoziție întreaga expertiză și să lucreze alături de autorități și ceilalți actori din piață pentru a aduce serviciul de taximetrie în anul 2018.

Proiectul de hotărâre care privea reglementarea serviciului de taxi era programat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București, pe data de 28 martie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: