Guvernul României vrea o lege pentru Uber și alte servicii similare

Guvernul României vrea o lege pentru Uber și alte servicii similare

Uber este unul dintre serviciile despre care s-a discutat că ar putea fi scos din București în urma demersului Primăriei de-a reglementa transporturile. Totuși, Guvernul are alt plan. 

„Uber este unul din cei mai buni plătitori de TVA, pe de o parte. Pe de altă parte, situația legală a acestui tip de platforme trebuie reglementată prin lege. A fost dată deja în lucru elaborarea unei astfel de legi, iar aceasta va fi adoptată la nivel de Parlament”, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale necitate. Deocamdată, sunt informații neconfirmate de vreo parte, dar atât Guvernul, cât și Uber și-au anunțat în trecut intenția de-a ajunge la un numitor comun.

Astfel, deși Primăria Bucureștiului are o problemă cu aplicații ca Star Taxi și Clever Taxi, pe de-o parte, și cu Uber sau Taxify, pe de altă parte, Guvernul e mai preocupat de câți bani poate să facă de pe urma lor.

Conform publicației citată mai sus, majoritatea aflată la guvernare are în lucru un proiect de lege prin care va fi reglementată activitatea de transport. Va fi o referire inclusiv la servicii de transport de tipul platformei Uber. Până vom avea reguli pentru Uber, Curtea Europeană de Justiție a venit cu o decizie conform căreia este serviciu de transport, dar fiecare țară îl poate reglementa cum dorește.

Până acum, decizia Primăriei afectează cel mai puternic Clever Taxi, cea mai mare platformă de comandat taxi. Conform noului regulament, ar trebui creat un dispeceraat și, într-o mare măsură, este contraintuitiv față de modul în care funcționează serviciul.

Proiectul pe care Primăria vrea să-l treacă mai departe presupune ca astfel de soluții digitale pentru transport să devină fix companii de taxi, cu sistemul învechit de dispecer. „[…] dispecerizare prin orice alte mijloace – activitate desfășurată de către un dispecerat de taxi autorizat de către autoritatea de autorizare pentru a prelua comenzi on-line efectuate pe site-ul web al unui dispecerat taxi autorizat și de a le transmite prin stația radio de emisie – recepție către taximetrist“, se arată în proiect.

Sursa: Profit.ro