„Bandajul injectabil” îți oprește sângerarea și vindecă rănile interne

„Bandajul injectabil” îți oprește sângerarea și vindecă rănile interne

Oamenii de știință au dezvoltat un „bandaj” injectabil, realizat dintr-un ingredient alimentar. Nu numai că oprește sângerarea aproape pe loc, dar bandajul ajută rănile să se vindece mai repede.

Atunci când te rănești, nu sângerezi doar la exterior. Deseori se întâmplă să ai sângerări interne, de care trebuie să te ocupi imediat. În ultimii ani, oamenii de știință au venit cu diferite tipuri de materiale care tratează rănile exterioare, dar obținerea aceluiași efect și în organism a rămas o provocare.

Acum, o echipă de ingineri biomedicali de la Universitatea Texas A & M a inventat un bandaj injectabil complet nou. Este produs dintr-un agent gelifiant derivat din alge marine și din nanoparticule de argilă. Împreună, aceste două ingrediente formează o substanță numită hidrogel – foarte absorbantă, asemănătoare unui jeleu, cu un conținut de apă ridicat, care funcționează ca un pansament pentru răni.

„Hidrogelurile injectabile sunt materiale folosite pentru leziuni interne și sângerări. Aceste biomateriale pot fi introduse în organism folosind abordări minim invazie”, spun cercetătorii.

Substanța principală pe care se bazează hidrogelul este k-caragenanul, derivat din alge marine roșii comestibile. Substanța se găsește în multe alte alimente, pentru că este un agent de îngroșare pe bază de plante.

În lucrarea anterioară cu gelatină, cercetătorii au descoperit că hidrogelurile pot fi amplificate prin utilizarea nanosilicatelor – mici particule pe bază de argilă, care îmbunătățesc structura gelului – transformându-le în „bandaje injectabile”.

Un bandaj injectabil ideal trebuie să se solidifice după injectare și să provoace o coagulare a sângelui naturală. Atunci când echipa a testat bandajul pe animale și oameni a văzut cum hidrogelul infuzat cu nanoparticule provoacă coagularea sângelui în mai puțin de trei minute.

Pe lângă asta, cercetătorii au observat o regenerare semnificativă a țesuturilor și o vindecare a rănilor în probele de laborator. În plus, acest bandaj poate fi folosit ca să elibereze în timp, după cum este necesar, medicamentul pe locul rănii.

Citește și:
Etichete: