24 mart. 2018 | 11:00

Dispozitivul care poate produce apă chiar și în deșert

VIDEO ACTUALITATE

Cercetătorii au reușit să creeze un dispozitiv care este capabil să producă apă chiar și în cele mai uscate climate.

Oamenii de știință de la MIT și UC Berkeley au creat un dispozitiv care poate extrage apă din aer, chiar și dacă vorbim de un climat foarte uscat, iar acum aceștia au și testat device-ul.

Echipa a dezvăluit pentru prima dată proiectul în cadrul unui articol din Science, din 2017, iar acum au îmbunătățit designul și au testat dispozitivul în Tempe, Arizona.

Într-adevăr, sunt deja câteva metode prin care poți extrage apă din aer, dar toate au limitări destul de importante. De obicei, e nevoie de o umiditate a aerului de peste 50%, iar unele metode au nevoie de multă energie pentru a fi eficiente. În comparație, noul design e revoluționar, deoarece este de tip pasiv, nu are nevoie de energie, și poate opera în locuri cu umiditate scăzută, chiar și de 10%.

Elementul central este un material cunoscut drept cadru metalic-organic (MOF). Acesta e creat din molecule unite, care creează un material extrem de poros, cu o suprafață foarte mare. În funcție de materialele pe care le alegi pentru MOF, acesta poate fi extrem de hidrofil, adică poate atrage apa.

Materialul folosit aici extrage apa din aer și o stochează în pori, pe timp de noapte. Ziua, lumina soarelui eliberează apa din pori, iar un condensator este folosit pentru a o capta.

Sistemul a fost testat timp de cinci zile în mai 2017, iar cantitatea de apă rezultată este de aproximativ 250 ml per kilogram de MOF. În plus, echipa a testat și calitatea apei și a descoperit că materialul MOF nu introduce impurități.

Următorul pas al echipei este să mărească sistemul și să-l facă mai eficient.