Compania anonimă care putea revoluționa telefonul înaintea iPhone

Compania anonimă care putea revoluționa telefonul înaintea iPhone

General Magic a fost compania care ar fi putut revoluționa telefoanele și computerele compacte. Bazele afacerii au fost puse de angajați iluștri ai Apple și se pare că a pus bazele iPhone-ului înaintea gigantului american.

Povestea companiei General Magic a fost relatată într-un documentar și, pe cât pare de fascinantă, a avut parte de o prăbușire lipsită de glorie. N-ai auzit niciodată de ea, dar ar fi putut să facă Apple să pară un novice.

A fost fondată la începutul anilor 1990, de adevărați vizionari, al căror unic scop a fost să revoluționeze lumea tehnologiei și erau complet diferiți de figuri celebre precum Steve Jobs, Mark Zuckerberg sau Elon Musk.

Se spune că General Magic a fost pe cale să inventeze iPhone-ul înaintea Apple, iar modelul ar fi putut fi foarte similar cu smartphone-urile de azi. Prototipul a avut și o denumire, Pocket Crystal, și, dacă afacerea ar fi avut succes, azi, lumea computerelor și telefoanelor ar fi arătat probabil diferit.

Documentarul arată o serie de imagini chiar din interiorul organizației, deoarece fondatorii angajaseră chiar un regizor pentru a documenta dezvoltarea companiei. În echipa General Magic se numărau fostul CEO al Apple, John Sculley, și unul dintre creatorii iPhone și creatorul iPod, Tony Fadell.

General Magic ar fi putut fi cea mai mare companie producătoare de calculatoare și telefoane mobile, a anilor 1990, grație CEO-ului său, Marc Porat, și a altor membri care au dezvoltat sistemul de operare Macintosh, inclusiv genii precum Bill Atkinson și Andy Hertzfeld.

Din păcate, a cunoscut cel mai mare eșec după ce a lansat doar o singură generație de hardware. Anii ’90 au fost haotici pentru tehnologie, iar dacă nu erai pe fază, puteai foarte ușor să pierzi din vedere lucruri importante.

General Magic a fost, de exemplu, luată prin surprindere și de World Wide Web (www), care începea să devină tot mai popular. Nu i-a fost deloc greu unei companii ca Apple să o eclipseze, chiar dacă produsele inițiale nu erau atât de inovative precum ne place să credem azi.

Astfel, compania s-a pierdut în umbra trecutului, fără ca cineva să-și mai amintească de ea, deși a fost o verigă importantă a Apple. După cum se menționează în interviu, General Magic a fost „cea mai importantă companie din Silicon Valley de care nimeni n-a auzit”.

Deși a încercat să creeze un dispozitiv foarte asemănător cu telefoanele smart din prezent, compania a eșuat lamentabil la puțin timp după ce au fost puse bazele ei. Problemele de managament și excesul de zel al liderilor au dus compania pe o direcție descendentă care a costat-o scump.

În 2002, General Magic și-a încheiat activitatea, dar, în afară de cei care au depus eforturi uriașe de a realiza ceva important, nimeni nu i-a dus lipsa pentru că azi, oricum aproape nimeni nu-și mai amintește de ea, iar generațiile tinere nici n-au auzit de General Magic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Verge