20 feb. 2018 | 16:30

Algoritmul care îți spune când ți-au folosit copiii telefonul

ACTUALITATE
Algoritmul care îți spune când ți-au folosit copiii telefonul

Cercetătorii au dezvoltat un algoritm care poate spune cu o precizie de 84% dacă telefonul a fost folosit de copii.

Telefoanele sunt jucăriile noilor generații, însă dacă nu sunt folosite cu moderație pot avea un impact, mai mult sau mai puțin negativ, asupra dezvoltării acestora. În plus, de la videoclipuri necorespunzătoare de pe YouTube până la cumpărături online cu cardul, copii le încearcă pe toate. Din fericire, noul software dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Carolina de Sud și de la Universitatea Zhejiang din China ar putea ajuta părinții în această problemă.

Cercetătorii au dezvoltat un algoritm care măsoară interacțiunea utilizatorului pe dispozitivul mobil și poate spune în mod fiabil dacă utilizatorul este adult sau copil. Dacă software-ul detectează un copil, acesta poate bloca automat aplicații, dar și site-urile web nepotrivite.

Pentru a construi algoritmul, echipa a dezvoltat o aplicație care urmărește mișcările degetelor utilizatorilor. Tehnologia lucrează pe baza judecăților despre copii, ei având degete mai scurte decât adulții. Pe lângă zonele mai mici de presiune pe ecran, copiii își deplasează degetele mai lent și nu sunt foarte rapizi între lovituri și atingeri.

Cercetătorii au adunat date de la un grup de copii, cu vârsta cuprinsă între trei și 11 ani, și un grup de adulți, cu vârste cuprinse între 22 și 60 de ani. Datele au fost colectate după ce aceștia au deblocat ecranul sau au jucat un joc pe bază de numere.

Software-ul de detectare a vârstei s-a dovedit a fi cu 84% precis în determinarea utilizatorilor și asta doar de la o simplă atingere. Această precizie a ajuns la 97% după opt atingeri ale ecranului. Algoritmul nu a fost încă integrat într-un sistem de operare, dar cercetătorii vor prezenta noua tehnologie la HotMobile, o conferință de tehnologie mobilă. În orice caz, algoritmul este destul de promițător și are mari șanse să câștige încrederea dezvoltatorilor, dar mai ales a utilizatorilor.