28 sept. 2017 | 13:28

iPhone 8, în România: Ce am înțeles despre primul iPhone pe care l-am folosit

ACTUALITATE
iPhone 8, în România: Ce am înțeles despre primul iPhone pe care l-am folosit

iPhone 8, iPhone 8 Plus și Apple Watch 3 au ajuns oficial și în România. Am ajuns la evenimentul de prezentare, ca să văd dacă mă fac să renunț la Android.

Am ajuns în presa de tehnologie în urmă cu mai puțin de-o lună și am nimerit fix în discuții despre iPhone 8 și iPhone X. Până la evenimentul Quickmobile de preview cu iPhone 8 și iPhone 8 Plus n-am ținut în mână un iPhone. Bine, poate al prietenilor, dar nu cât să folosesc, doar să văd cum arată. Eu și iOS nu suntem chiar cei mai buni prieteni. Nu spun că a fost dragoste la prima vedere, dar nici că am rămas indiferentă după acestă întâlnire.

Deși știam că iPhone e o marcă premium și acum cel mai căutat și dorit telefon, mi s-a confirmat că oamenii sunt dispuși să dea mai mulți bani pe un smartphone care arată identic cu un model precedent, care costă mult mai puțin. Da, părerea mea este că iPhone 8 este leit iPhone 7, doar cu mici modificări. Și am rămas impresionată, încă nu știu dacă bine sau rău, de 3D Touch.

[related]

Când am vrut să-l deschid să văd și eu ce și cum stă treaba, atingeam ușor acel buton și nu înțelegeam de ce nu se deschide. Când am apăsat mai tare, m-am speriat că l-am stricat, pentru că mi s-a părut că am apăsat ca din topor, însă doar așa s-a deschis. Nu a fost chiar plăcut, sper doar să nu fi observat multă lume. Am experimentat însă cu treaba asta, am apăsat pe aplicații, am văzut meniurile. E ceva acolo. Nu știu cât de util ar fi. Și funcționalitatea nu-i nouă, dar e un lucru pe care, eu ca utilizatoare neinițiată, l-am remarcat ca fiind cât de cât important.

Dar apreciez ecranul. Înțeleg că nu-i cel mai tare, dar tot arată spectaculos. Și interfața mi se pare foarte curată, îngrijită aproape. Un coleg mi-a spus că e intuitivă. Nu știu ce să zic, e intuitiv orice folosești și ți-a trecut prin mână. Dar nu te sperie, că ți-ar lua prea mult să te adaptezi.

iphone 8 preview quickmobile

Quickmobile a înregistrat aproximativ 600 de precomenzi. Ai putea spune că e bine, dar în 2016 iPhone 7 a a ajuns la 1.000 de precomenzi. Aștept să văd cât de cerut va fi iPhone X. Totuși, deloc surprinzător, cel mai popular a fost de 64GB, și cel mai ieftin. Încă din 25 septembrie, magazinul a livrat primele 100 de bucăți.

Prima mea întâlnire cu iPhone 8 a rămas între plăcut și „mă mai gândesc”. Vin de la Android și asta sigur vine cu o perioadă de adaptare, de învățare. Înțeleg că iOS 11 e cel mai nou, cel mai tare, și m-am bucurat să regăsesc în ele câteva elemente familiare: scurtături pentru activarea unor funcții (date mobile, WiFi, Bluetooth), meniul de notificări (despre care am aflat că e așa de câteva generații) și un meniu cu câteva widget-uri care aduc diverse informații – vreme, calendar, Siri etc.

Ce am găsit eu nou la iPhone 8 e ecranul True Tone. E interesant când auzi de el, e și când îl vezi. Practic, se adaptează nuanței culorii din mediul în care te regășești, ca ochii să nu-ți fie prea solicitați. Apoi, camera foto de pe iPhone 8 Plus e superbă. Ai tot felul de moduri de luminare a persoanei pentru portrete și, față de ce telefon am eu, e ca și cum ai trece de la o cutie de chibrituri la o brichetă cu plasmă. Altfel, ca design, seamănă cu prea multe dinaintea lui ca să te dea pe spate. Dar spatele e din sticlă. Sticla arată bine. Deci, trebuie să fie o idee bună (cred).

Cu iPhone 8 vine și Apple Watch 3

Apple Watch 3 folosește o cartelă SIM. Asta e marea veste. Astfel, poți efectua și primi apeluri cu numărul pe care îl ai pe iPhone. Și ai internet chiar și când telefonul nu e lângă tine. WeChat și Snapchat funcționează fără iPhone și poți asculta chiar și muzică de la încheietura minii, tot fără dispozitivul mobil. În plus, modelul Watch 3 are barometru pentru monitorizarea altitudinii și arată la fel ca precedentele (oare e o problemă de design, că Apple stă atât de mult cu unele modele?).

Da, și de data aceasta am aflat că sunt de modă veche și că îmi cumpăr ceasuri doar pentru a-mi indica ora exactă, însă pot trăi cu asta. Sincer, nici nu aș avea ce face cu un astfel de dispozitiv, în momentul de față. Însă de la Quickmobile am aflat că, de pe 25 până pe 27 septembrie, au livrat câteva bucăți. Nu dau cifre exacte, dar au vândut și la pachet cu iPhone, dar și că sunt căutate mai toate culorile. Ce-i drept, nu te poți aștepta la sute sau mii de unități. 

Am fost „amenințată” că va trebui să testez un iPhone 8 cam o săptămână sau două, să-l înțeleg mai bine. Aștept și acest moment, dacă trebuie. Sau poate direct iPhone X. Încă nu m-am decis dacă până atunci sau după trebuie să devin fan girl iPhone sau fan girl Android.