8 motive pentru care să cumperi iPhone 8 în loc de iPhone X

8 motive pentru care să cumperi iPhone 8 în loc de iPhone X

iPhone 8 e la precomandă și în România, cu ceva întârziere față de America și alte câteva țări. Chiar și așa, e un telefon care, în unele cazuri, e o alegere mai bună decât iPhone X.

iPhone 8 și iPhone 8 Plus sunt două versiuni mai bune ale modelelor de anul trecut. Ecranul a rămas la fel, dar în interior e un hardware mai bun, iar fiecare dintre ele poate fi încărcat wireless. Mai mult, au păstrat tot ce aveau bun modelele precedente, cu câteva îmbunătățiri deloc de neglijat.

Personal, aștept iPhone X. Poate unde vine cu cele mai mari schimbări de până acum. Este însă scump, așa că ar trebui și cealaltă față a monedei analizată, adică iPhone 8 și iPhone 8 Plus. Chiar dacă de ele s-a râs deja, au fost prezentate, apoi înlocuite cu o variantă mai bună, rămân telefoane extrem de capabile. Așa că iată o listă cu fix opt motive. Și un bonus.

iPhone 8 și iPhone 8 Plus te lasă să alegi (cât de cât)

iPhone 8 are ecran de 4,7 inci Retina. iPhone 8 Plus are unul de 5,5 inci Retina HD. Și dacă o judeci fix așa, alegerea e mai simplă, că poți merge către un telefon mai mare, cu ecran mai mare, sau alegi unul clasic, care să nu rupă buzunare și să nu te facă să simți că ții în mână o paletă de ping-pong.

iPhone 8 e mai ieftine decât iPhone X

Aici chiar nu-i prea mult de discutat. În timp ce versiunea mică e sub 3.800 de lei, iar cea mare la puțin peste 4.000 de lei, sunt la prețuri decente și departe de aproape 5.000 de lei cât o să coste iPhone X când ajunge în România. Implicit, ai acces la iOS 11 și un hardware foarte bun pentru următorii doi ani.

Procesorul e la fel în iPhone 8 și iPhone X

Și că am zis de hardware mai sus, procesorul e același A11 Bionic, capabil de fix aceleași lucruri și aceeași performanță. Apoi, spațiul de stocare e la fel, adică 64 sau 256GB, deci nici aici n-ai câștiga mare lucru. Ai și un coprocesor de mișcare, numit M11, iar orice ce-i în interior e protejat contra apei și prafului pe toate cele trei modele.

Scanarea facială de pe iPhone X e la prima încercare

Și pentru mine Face ID este primul lucru care a sărit în evidență ca fiind contra intuitiv. Prefer scannerul de amprentă, chiar dacă nu-i la fel de sigur, după cum zice Apple. Din fericire, atât iPhone 8, cât și iPhone 8 Plus, au Touch ID și câteva aplicații utile sunt deja compatibile cu el. Aplicațiile de banking, de exemplu, sunt cele mai la îndemână. Apoi, e mai comod, în unele situații, să scanezi amprenta decât să aștepți Face ID.

iPhone 8 Plus și iPhone X au camere identice

iPhone 8 Plus și iPhone X vin cu sisteme duale, cu câte 12 megapixeli pe fiecare senzor și lentile telefoto, dar și wide. Diferența e pe iPhone X, când vine vorba de stabilizare: e pe ambele camere. Poți chiar replica modul Portrait Lighting, ca să simulezi lumina de studio în portretele tale. La iPhone 8 Plus o ai doar pe cea wide. Depinde cât de mult te interesează asta și dacă chiar merită circa 1.000 de lei în plus.

Camera de selfie e la fel pe ambele

Camera de pe față, cu care cel mai des faci selfie-uri, are 7 megapixeli, cu f/2.2 și filmează full HD. Diferența e însă de software, pentru că iPhone X are și pentru camera asta ce ziceam mai sus cu Portrait Lighting, dar, la fel, contează cât de relevant e pentru tine. Sincer, dat fiind că vorbim de poze distribuite pe Facebook, Instagram și alte câteva aplicații de chat, s-ar putea să nu merite un cost mai mare doar de amorul artei.

iPhone 8 măcar e un telefon „normal”

Ecranul la iPhone X se întinde până în margine, implicit și în zona de sus. Așa a apărut ceea ce se numește „notch”, adică o „scobitură” în display, pentru că acolo sunt camera foto, senzorul de luminozitate, cel de proximitate și casca pentru vorbit la telefon. Da, iPhone 8 n-are așa ceva și nu te mai deranjează o pată neagră în timp ce stai pe internet, pe Facebook sau în orice aplicație. De asemenea, aplicațiile n-au o problemă cu afișajul, chiar și videouri.

Vei putea cumpăra iPhone 8, pe când de iPhone X nu știu ce să zic

Sunt zvonuri, cam atât, dar conform acestora iPhone X încă nu e în producție. iPhone 8 și iPhone 8 Plus sunt deja, sunt aici, precomenzile sunt înregistrate – la Vodafone, Telekom, Orange, eMAG – și într-o săptămână vine la cei care l-au comandat deja. Într-o lună, de fapt, până pe 3 noiembrie, va fi pe rafturi, va fi în magazine expuse, va fi aproape peste tot și îl vei putea cumpăra. Stocul de iPhone X s-ar putea să fie atât de limitat, până prin ianuarie, că s-ar putea să plătești în plus doar ca să ți-l aducă cineva din altă țară.

iphone x

Bonus: un motiv bun pentru care să aștepți, oricât, iPhone X

Trebuia un bonus, că-mi place iPhone X și sunt încrezător că va fi un smartphone bun. Bine, să zicem că nu-ți pasă de cameră, rezistența la apă și urăști Face ID, dar vrei telefonul acesta. Ei bine, singurul motiv pentru care să-l aștepți e că este cel mai avansat iPhone creat vreodată. Și, da, Apple zice asta despre orice telefon nou lansat, dar acesta chiar e.

Ecranul nu mai are margini sus și jos, folosește display AMOLED (spre deosebire de celelalte, care au LCD), interfața a fost gândită în jurul gesturilor și așa va fi de acum înainte, iar iPhone X reprezintă, într-o anumită măsură, pionierat pentru telefoanele iPhone din următorii cinci ani, cel puțin. Vor veni schimbări mari pentru iOS, pentru smartphone, și poți începe cu acest model, dacă banii nu sunt o problemă. Dacă sunt, și doar vrei iPhone, atunci oricare dintre cele două iPhone 8 sunt în regulă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: