WannaCry: Sfaturi de la Microsoft despre cum să te ferești de atacul cibernetic

WannaCry: Sfaturi de la Microsoft despre cum să te ferești de atacul cibernetic

WannaCry, ransomware-ul din spatele marelui atac cibernetic la sistemele de operare ale Microsoft din weekend-ul trecut, pare să se fi „potolit” și nu prea, datorită eforturilor comune ale Microsoft și ale companiilor de securitate cibernetică. Da, peste 300.000 de PC-uri cu Windows din peste 150 de țări au fost afectate de unul dintre cele mai mari și coordonate atacuri informatice din toate timpurile.

Harta în timp real a țărilor afectate, realizată de Intel, este aici

Ce spune Microsoft despre atacul cibernetic WannaCry

Însă cum ne putem proteja, cum ne putem asigura PC-ul mai bine, ca aceste lucruri să nu se mai întâmple? Microsoft ne-a zis ce putem face pentru a nu fi afectați de virus. De asemenea, foarte puține atacuri la Windows 10 au fost raportate, hackerii axându-se în principal pe sistemele vechi, neactualizate, care au fost lăsate baltă de mult de Microsoft.

Cei care rulează antivirusul nostru gratuit sau care au activat «Windows Update» sunt protejați. Luând în considerație posibilul impact asupra clienților noștri și a afacerilor acestora, am creat actualizări și pentru Windows XP, Windows 8 și Windows Server 2003”, au spus oficialii firmei americane.

Primele țări vizate de virusul ransomware au fost Marea Britanie și Spania, acestea răspândind-se în scurt timp peste tot în lume. În România, cea mai ”lovită” țintă a fost fabrica Dacia-Renault, care a fost nevoită să-și oprească linia de producție pentru o zi întreagă.

Cei care nu au făcut încă update-urile, sau cei cărora nu le-a apărut în mod automat actualizarea de sistem în ceea ce privește protocoalele de securitate, o pot face manual. Microsoft recomandă cu insistență instalarea acestora pe toate PC-urile Windows, pentru a fi siguri că sunteți feriți de un posibil atac ransomware.

WannaCry: Actualizările necesare pentru securitate cibernetică

  1. Windows Server 2003 SP2 x64,
  2. Windows Server 2003 SP2 x86,
  3. Windows XP SP2 x64,
  4. Windows XP SP3 x86,
  5. Windows XP Embedded SP3 x86,
  6. Windows 8 x86,
  7. Windows 8 x64

De asemenea, cei interesați să se documenteze într-un mod mai aprofundat despre virușii de tip ransomware pot accesa acest link.

Citește mai multe despre atacul informatic

WannaCry: Care sunt cele mai afectate domenii și orașe din România

WannaCry și cine are de câștigat de pe urma acestui atac informatic

Android nu este vizat de atacuri de genul WannaCry, spun experții

WannaCry, de la A la Z: Cum să-ți protejezi calculatorul dacă atacul reapare

WannaCry: Care a fost cea mai afectată țară în urma atacului global

Microsoft oferă o soluție la WannaCry pentru Windows XP și Vista

WannaCry: Care este țara din spatele atacului ransomware

Citește și: