WannaCry: Care a fost cea mai afectată țară în urma atacului global

WannaCry: Care a fost cea mai afectată țară în urma atacului global

În week-end-ul care tocmai a trecut, lumea întreagă s-a confruntat cu un atac informatic ransomware de proporții, cauzat de un virus numit WannaCry. Acesta a atacat numai sistemele de operare Windows, gama fiind una destul de largă, de la XP la Windows 10. Microsoft s-a dat peste cap să scoată rapid un update pentru sistemele sale de operare care să oprească acest atac masiv, însă, în final, multe țări și companii importante au fost afectate.

Microsoft a mers atât de departe încât a actualizat și sistemele care folosesc Windows XP, însă tot n-a fost de ajuns. Răul fusese deja făcut, iar nu mai puțin de 200.000 de sisteme au fost afectate, din peste 150 de țări. Însă cine a fost lovit ce mai rău?

Răspunsul este chiar Rusia, țara de origine a Kaspersky. Inginerii în cybersecurity de la firma rusească au spus că țara lor a fost ținta celor mai multe atacuri WannaCry, 1000 de calculatoare căzând pradă ransomware-ului. Acestea au fost deconectate de le rețea imediat după revenimentul nefericit. Un lucru inedit de notat este faptul că servere vitale din cadrul ministerelor rusești nu au fost afectate deoarece rulau un sistem de operare dezvoltat în perioada de sfârșit a Uniunii Sovietice.

Pe lână Rusia, și Gemania și Franța au suferit destul de rău în urma atacului WannaCry. Compania nemțească de căi ferate, Deustche Bahn a avut sistemul ”spart” de către virus, iar vecinii lor francezi au trebuit să oprească producția în mai multe fabrici Renault, printre care și cea din România, care funcționează sub egida Dacia.

În Asia, probleme serioase au existat în învățământul universitar chinez, unde mai mulți studenți conectați la Wi-Fi-urile din facultăți au avut laptopurile infectate cu WannaCry. De asemenea, în Jakarta, capitala Indoneziei, mai multe spitale au avut fișele pacienților blocate și inaccesbile timp de mai multe ore, iar situația putea deveni critică dacă atacul n-ar fi fost gestionat imediat, notează BBC.com.

Citește și: