Microsoft oferă o soluție la WannaCry pentru Windows XP și Vista

Microsoft oferă o soluție la WannaCry pentru Windows XP și Vista

În urmă cu câteva zile, milioane de sisteme de pe întregul mapamond au fost infectate cu WannaCry, un ransomware periculos ce putea fi prevenit.

WannaCry a făcut înconjurul lumii în acest weekend după ce a pus pe butuci o serie de companii și instituții importante din mai multe țări. Noua infecție de tip ransomware exploatează o vulnerabilitate în sistemele de operare Microsoft ce a fost folosită de NSA – Agenția Națională de Securitate a SUA în anii trecuți, dar ale cărei detalii au ajuns online în urmă cu câteva săptămâni. Înainte să fie exploatată la scară largă, respectiva vulnerabilitate foarte periculoasă nu a făcut subiectul prea multor știri, deoarece fusese remediată de către oficialii Microsoft în luna martie a acestui an. Practic, orice utilizator de Windows, atâta timp cât își ținea sistemul de operare la zi, era imun.

Din păcate, la fiecare câțiva ani, gigantul din Redmond încetează suportul pentru sisteme de operare mai vechi. Asta înseamnă că, deși vulnerabilități foarte grave precum cea exploatată de WannaCry ajung online, utilizatorii de Windows XP sau Windows Vista sunt în special vulnerabili deoarece nu mai primesc patch-uri de securitate de la Microsoft.

Se pare însă că, în cazul WannaCry, oficialii companii americane au făcut o excepție. Pentru prima oară de când a încetat suportul pentru vechile sisteme de operare Microsoft, au fost făcute publice actualizări care vă vor proteja sistemul de o eventuală infecție cu WannaCry. Mai mult decât atât, utilizatorii de Windows Defender și Windows Security Essentials se vor bucura să afle că antivirusul lor gratuit ajută la dezinfectarea sistemelor infectate cu WannaCry, deși nu decriptează fișierele criptate. Acestea din urmă pot fi recuperare doar contra sumei de 300 de dolari plătită hackerului responsabil de realizarea virusului.

Dacă sunteți utilizatori de Windows XP, Windows Vista sau orice alt sistem de operare Microsoft, accesați acest link și descărcați de la finalul articolului actualizările care se pretează pentru sistemul vostru. Instalarea efectivă este una facilă și durează doar câteva minute.

Citește și: