16 mai 2017 | 16:32

WannaCry: Care sunt cele mai afectate domenii și orașe din România

ACTUALITATE
WannaCry: Care sunt cele mai afectate domenii și orașe din România

WannaCry a afectat peste 150 de țări din întreaga lume, iar România nu a scăpat de acest atac informatic, cel mai puternic înregistrat până acum.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a făcut publice câteva cifre cu privire la amploarea atacului informatic WannaCry, care s-a desfășurat de-a lungul ultimelor zile.

CERT-RO arată că, până acum, a primit doar trei notificări cu privire la evenimentele cauzate de către ransomware-ul WannaCry. Două astfel de notificări au fost făcute de instituții publice, în timp ce a treia a venit de la o companie privată.

De asemenea, comunicatul celor de la CERT-RO arată că 326 de adrese IP publice au fost afectate de către WannaCry. Domeniile afectate de către ransomware sunt variate, sectoarele de transporturi, de telecomunicații, dar și cele auto și energetic fiind afectate. De asemenea, și șase instituții publice intră pe lista instituțiilor afectate.

Cei de la CERT-RO arată că nu se poate stabili clar dacă sistemele erau ale instituțiilor, sau dacă IP-urile afectate erau date în folosință către entități terțe. 94 dintre adresele IP afectate de WannaCry, adică aproape o treime, se află în București. Al doilea oraș afectat de către atacul informatic este Iași, cu 38 de adrese, iar pe locul trei se situează Cluj-Napoca, cu 15 incidente. Sistemele Windows XP, 7 și 8 au fost cele mai afectate de către atac, se arată în comunicatul citat de news.ro.

Atacul cibernetic a afectat mai bine de 200.000 de sisteme din întreaga lume, aproximativ 150 de țări fiind victime ale acestui ransomware. Există informații conform cărora originea acestui atac informatic ar fi Coreea de Nord, fiind făcută o analiză comparativă între codul sursă al lui WannaCry și codul unui alt malware folosit în trecut de Grupul Lazarus.