WannaCry și cine are de câștigat de pe urma acestui atac informatic

WannaCry și cine are de câștigat de pe urma acestui atac informatic

WannaCry a fost și este în continuare un atac informatic deosebit de puternic, iar câștigătorii nu sunt doar atacatorii.

Am scris deja despre banii care par a fi ajuns deja în conturile atacatorilor care au lansat acest atac informatic în cursul zilei de vineri, dar aceștia nu par să fi câștigat foarte mult. Conform analizelor făcute pe adresele Bitcoin spre care au ajuns banii, se pare că atacatorii n-ar fi câștigat mai mult de 26.000 de dolari. Nu este o sumă mică, dar nu este una foarte semnificativă având în vedere amploarea atacului.

Cu toate acestea, altcineva ar putea beneficia mai mult de pe urma acestui atac: companiile de asigurări. Acestea au început să ofere deja un nou tip de asigurare, care îi protejează pe utilizatori împotriva atacurilor cibernetice.

Încă de la apariția atacului, companiile au început să-și calculeze pierderile cauzate de WannaCry. George Ng, cyber technology officer în cadrul companiei Cyence, estimează că, la nivel global, pierderile au însumat aproximativ 8 miliarde de dolari, arată techwireasia.com.

Statele Unite stau cel mai bine la asigurările împotriva atacurilor cibernetice, nouă din zece polițe de acest fel fiind încheiate în SUA. Astfel, multe entități de pe întregul glob sunt vulnerabile la noi atacuri, care ar putea fi chiar mai puternice decât cel de acum.

Asigurătorii au început să înțeleagă faptul că aceste noi asigurări au puterea de a proteja companiile în cazul tacticilor de răscumpărare a fișierelor criptate, așa cum s-a întâmplat și în cazul WannaCry. Asigurările ar putea oferi fondurile necesare pentru plata recompensei, pentru investigații dar și pentru acțiuni în instanță, dacă este cazul. Astfel, companiile ar putea economisi milioane de dolari în cazul unor astfel de atacuri.

Firește, astfel de asigurări nu vor acoperi și variantele de software piratat sau neactualizat, unele dintre elementele cheie care au dus la propagarea acestui ransomware. Cu toate că acest tip de asigurări este încă la început, ne putem aștepta la o creștere importantă a cererilor venite din partea companiilor care vor să fie protejate împotriva ransomware-ului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: