Magia din Harry Potter, posibilă cu ajutorul științei: cum te poți simți ca la Hogwarts

Magia din Harry Potter, posibilă cu ajutorul științei: cum te poți simți ca la Hogwarts

Dacă faci parte din grupul copiilor care visau cu ochii deschiși că, atunci când vor împlini 11 ani, o bufniță le va livra o invitație la Hogwarts, înțelegi durerea și dezamăgirea lovirii de realitate. 

Fără Hogwarts, fără lecții de magie, fără petreceri în Great Hall, fără Quidditch. Potrivit What Culture, există oricum teorii potrivit cărora Harry Potter nu e în totalitate ficțiune, iar, din fericire, stiința și tehnologia ne pot aduce mai aproape de îndeplinirea visului în care suntem mici vrăjitori.

Levitarea nu e doar fantezie

Desigur, abilitatea de a pluti sau de a face obiectele să plutească reprezintă obsesia rasei umane de sute de ani. Din fericire, se pare că îi ajungem din urmă pe vrăjitorii din Harry Potter, care învață cum să facă asta imediat ce ajung la Hogwarts.

Tehnologia levitației magnetice este, în linii mari, viitorul călătoriilor, având în vizor atât trenurile, cât și plăcile plutitoare demne de Silver Surfer. E bine de știut că această tehnologie uimitoare poate fi pusă în practică deja. Cei de la Lexus au prezentat anul acesta o placă Slide care pluteşte şi pare a fi desprinsă dintr-un film SF sau un viitor high-tech. Lexus nu a dezvăluit prea multe detalii, sugerând doar că tehnologia Slide este reală şi că levitarea este datorată abilităţii plăcii de a realiza o mişcare liberă, fără frecare, cu ajutorul forţelor magnetice.

În plus, nu ne vom chinui cu pronunția.

via GIPHY

Poți să ai o pelerină de invizibilitate

Abilitatea de a deveni invizibil e, fără îndoială, visul oricărui copil. Și al oricărui adult. Imaginează-ți doar din câte situații incomode ai putea să scapi astfel.

Ei bine, oamenii de știință fac de mult timp cercetări în domeniu. Dacă până acum majoritatea metodelor păreau pur și simplu fantezii, studiul metamaterialelor se dovedește foarte promițător.

Pe scurt, metamaterialele sunt materiale artificiale create pentru a interacționa cu lumina într-un mod atipic. Sunt făcute din structuri similare din punct de vedere al mărimii cu razele de lumină vizibilă, ceea ce înseamnă că le pot distorsiona pe acestea astfel încât obiectul pe care îl acoperă să nu mai poată fi văzut cu ochiul liber.

via GIPHY

Manipularea luminii e poate varianta care ne dă cele mai mari speranțe, dar mai există și cea a proiecției. Aceasta e, totuși, mai complexă și necesită materiale adiacente, precum un proiector și un costum special, dar ideea e că poți filma tot ce se întâmplă în spatele tău pentru a proiecta pe hainele pe care le porți.

Mașinile zburătoare sunt prea scumpe, dar există

Despre mașinile zburătoare am mai vorbit. Atunci când eram mici eram convinși că în viitorul foarte apropiat ele vor reprezenta principalele mijloace de transport, dar am fost dezamăgiți să constatăm că tehnologia nu avansează într-un ritm chiar atât de alert.

via GIPHY

Vestea bună e că ajungem acolo, cu pași mici dar siguri. Există mai multe companii care lucrează la astfel de automobile uimitoare, și chiar dacă prețurile exorbitante nu le vor face accesibile cetățenilor cu venituri rezonabile. Terrafugia a obținut acordul pentru The Transition, un vehicul-hibrid între o mașină și un avion, chiar de la Asociația Federală pentru Aviație. De asemenea, Aeromobil a prezentat un prototip de mașină zburătoare care poate fi folosită înclusiv pe șosea, ca orice automobil obișnuit.

Înconjurarea cu un câmp de protecție

Protego construia un câmp de protecție și o barieră invizibilă în jurul oricărui vrăjitor în pericol. Soldații ar putea beneficia în curând de o protecție similară, doar că fără cuvinte magice, ci mai degrabă cu câteva trucuri tehnologice.

Se pare că tehnologia va implica lasere, electricitate și microunde, toate înglobate de un scut de plasmă și un câmp electromagnetic. Desigur, nu va fi folosită în lupte pe viață și pe moarte între vrăjitori, ci pentru a oferi protecție în fața exploziilor și șocurilor electrice. Evident, nu va oferi imunitate absolută, dar cu siguranță va devia amenințările minore.

Putem să ne teleportăm, dar nu chiar

Cu Apparition și Floo Powder în ofertă, vrăjitorii au rezolvat marea problemă a teleportării. Te face să te întrebi de ce iau trenul când pot manevra această artă, la care noi, muritorii de rând, visăm din fragedă pruncie.

Oricum, pentru a susține în continuare teoria potrivit căreia personajele din Harry Potter sunt mai degrabă experte în fizică cuantică, oamenii de știință au reușit să creeze o tentativă de teleportare în viața reală. Se bazează, așa cum era de așteptat, pe ceea ce specialiștii în fizică cuantică numesc „superpoziționare”, o metodă de transfer a particulelor cuantice. Vom putea vreodată să teleportăm oameni? Ei bine, nu există nicio lege fundamentală care să o împiedice, dar e extrem de dificil să găsești o metodă care să o poată pune în practică fără să fie nimeni răni.

Cât despre ideea de rețea care conectează părți îndepărtate ale Universului, sună extrem de familiar. Ne-am lovit peste ea și în Interstellar, doar că acolo se numea gaură de vierme. Și nu e doar un concept SF, ci există în realitate, fiind tratat ani buni inclusiv de Stephen Hawking.

Teoretic, este posibil să ajungi din punctul A în punctul B printr-o gaură de vierme, întrecând chiar viteza luminii. Chiar cu corpul intact, după cum a spus însuși Hawking, care desfășoară în prezent un studiu asupra subiectului.

Poți să ai propria baghetă magică

Dacă asculți cu atenție, poți auzi sunetul celui mai frumos vis al oricărui fan Harry Potter devenind realitate. Acum poți cumpăra o baghetă (oarecum) magică online, pentru doar 40 de euro. Chiar dacă e mai mult o jucărie, o poți folosi pentru a manevra diverse gadgeturi din casă.

via GIPHY

A fost creată de Wand Co. și se numește Kimera. Folosește tehnologie cu infraroșu, exact ca cea din telecomanda televizorului. Poate fi programată să răspundă la 13 comenzi diferite, activate de gesturi și mișcări ale brațului. Imaginează-ți că ajungi acasă și deschizi garajul cu o rotire de baghetă. Primești puncte în plus dacă ești văzut de un copil și dacă ai și o pălărie de vrăjitor la purtător.

Vindecarea instantanee

În Harry Potter, poțiunea miraculoasă Skele-Gro i-a refăcut oasele eroului tău preferat. În afară de Wolverine, nu credeam că ar mai fi cineva care să se poată vindeca într-o clipă.

Totuși, medicina regenerativă e în curs de dezvoltare și se bazează cam pe același principiu de vindecare instantanee. Încă nu putem crește membre, dar putem regenera țesut epitelial, muscular și osos cu o viteză remarcabilă. În ceea ce privește oasele, o echipă de cercetători de la Universitățile Southampton și Northampton lucrează la ceva ce sună a Skele-Gro.

Aceștia au creat un gel injectabil, care conține celule stem și particule magnetice capabile să repare oasele care au avut de suferit din diverse motive. Chiar și osteoporoza intră în această categorie. Tratamentul are aceleași efecte pe care le au luni întregi de fizioterapie.

Citirea gândurilor nu poate fi făcută doar de mama ta

Severus Snape, Albus Dumbledore și Voldemort sunt Legilimeni declarați. Asta înseamnă că pot accesa gândurile și amintirile unei persoane și chiar să își dea seama imediat când sunt mințiți.

Chiar dacă sună a ceva ce doar mama ta poate face, oamenii de știință au găsit o metodă de a face această funcție extrem de utilă valabilă pentru mai mulți oameni. Creierul este un fel de computer complex, ale cărui semnale pot fi învățate și interpretate pentru a ști ce gânduri fabrică.

Oamenii de știință au reușit să creeze un computer care poate procesa aceste semnale în timp ce citești sau te uiți la ceva și interpretezi informațiile. Computerul, practic, interpretează semnalele electrice într-un mod similar creierului tău, reușind să creeze o imagine mentală a minții tale.

Tehnologia a fost creată pentru a-i ajuta pe paralitici să recapete control asupra acțiunilor și mediului înconjurător, făcând comunicarea mai ușoară. Desigur, în viitor ar putea fi folosită pentru a ne permite să ne accesăm dispozitivele doar cu ajutorul minții, cum, de altfel, se întâmplă deja la o scară mai mică, tehnologia nefiind perfecționată.

Ceasul care știe tot ce faci

Un dispozitiv scos parcă din Harry Potter, dar pe care nu suntem convinși că îl vrem, e un ceas similar celui pe care îl are doamna Weasely. A fost creat unul și în viața reală, care practic păstrează evidența tuturor mișcărilor pe care le fac membrii familiei cu ajutorul conturilor de social media.

Deocamdată, ceasul se folosește doar de informațiile de pe Twitter. Practic, va citi feed-ul persoanei respective, iar cu ajutorul unor cuvinte-cheie va putea determina unde se află aceasta. Ținând cont de faptul că propriile telefoane sunt cei mai mari urmăritori, consemnând fiecare loc în care mergem și fiecare căutare pe Internet, e greu de crezut că ceasul demn de un stalker profesionist se va limita doar la o platformă social media.

weasley

Vrăjile din Harry Potter respectă legile fizicii?

Majoritatea vrăjilor din Harry Potter produc lumină, dar dacă sunt doar adaptări ale faimoasei formule a lui Einstein, care ne spune că masa poate fi transformată în energie și viceversa? Fizicienii au descoperit și au demonstrat că e posibil să creezi materie din lumină. Procesul este posibil prin ciocnirea a doi fotoni la o viteză foarte mare. Dacă totul merge bine, fotonii fără masă ar trebui să se transforme într-un electron și un positron.

Desigur, nu se compară cu punerea la punct a unei mese de Crăciun dintr-o pocnitură de degete, din aer, dar e un pas înainte. Chiar și în filme, această scamatorie are limitele sale. De exemplu, nu poți să faci mâncarea să apară de nicăieri. Aceasta trebuie să existe deja, iar asta e o metodă strălucită de a supune ficțiunea legilor fizice. potrivit cărora energia și masa nu pot fi nici create, nici distruse, doar convertite într-o altă formă.

Of course, this isn’t quite the same as conjuring an entire Christmas dinner out of thin air, but perhaps if you do it enough times you could make a teeny tiny version with your brand new electrons (just don’t let it touch the positrons, or they will quite literally annihilate each other).

 

 

 

 

 

 

Citește și: