Stephen Hawking susține teoria găurilor negre din Interstellar

Stephen Hawking susține teoria găurilor negre din Interstellar

Interstellar e o capodoperă SF, dar nu e simplă ficțiune, iar această teorie este susținută de însuși Stephen Hawking.

Deși fizicienii considerau că materia este distrusă de forțele gravitaționale imense ale găurilor negre, Hawking i-a contrazis și, mai mult decât atât, a luat în calcul posibilitatea trecerii într-o altă dimensiune. Această teorie a fost expusă de Interstellar, pentru producția căruia Linda Obst a colaborat cu Kip Thorne, fizican care a studiat găurile negre zeci de ani.

Dacă ar fi adevărată, teoria ar rezolva paradoxul informației, care constituie încă un mister pentru oamenii de știință. În timp ce mecanica cuantică pretinde că nimic nu poate fi distrus, relativitatea generală spune că această variantă e cât se poate de posibilă, potrivit The Telegraph.

Stephen Hawking consideră că orice este atras într-o gaură neagră devine captiv într-o altă dimensiune, din care, totuși, există scăpare. De asemenea, celebrul fizician ia în calcul și existența universurilor paralele. Radiația Hawking presupune că protonii pot ieși dintr-o gaură neagră datorită fluctuațiilor cuantice.

În Interstellar, Cooper, jucat de Matthew McConaughey, ajunge în gaura neagră Gargantura, din care reușește să iasă. Stephen Hawking susține că în realitate s-ar putea întâmpla același lucru. Din punctul său de vedere, informația propriu-zisă nu ajunge în gaura neagră, ci este tradusă sub forma unei holograme.  „Consider că informația nu intră în interiorul propriu-zis al găurii negre, ci cumva la margine, în orizontul de eveniment”, a explicat acesta.

De asemenea, radiația care părăsește gaura neagră ar putea lua o parte din informația păstrată în orizontul de eveniment și să o ducă înapoi, dar o parte din ea ar fi coruptă iremediabil și ar căpăta o formă haotică. Omul de știință crede că ar trebui ca găurile negre să nu mai fie văzute într-un mod atât de sumbru, pentru că nu sunt închisorile eterne la care te-ai aștepta. „Lucrurile pot ieși dintr-o gaură neagră și pot ajunge chiar în alt Univers, prin intermediul său”, spune Hawking.

Pentru a convinge autoriul că nu glumește, fizicianul va publica un studiu asupra subiectului în luna următoare. „Ceea ce Hawking vrea să spună e că informația este acolo de două ori încă de la început, așa că nu poate fi distrusă în sensul real al cuvântului”, a declarat Sabine Hossenfelder de la Institutul Nordic de Fizică Teoretică din Stockholm.

 

Citește și: