Aniversarea teoriei care l-a făcut celebru pe Einstein

Albert Einstein este omul căruia îi datorăm multe dintre lucrurile pe care astăzi le știm despre fizică. Fără îndoială, cea mai populară teorie elaborată de el este cea a relativității, iar astăzi se împlinesc 110 ani de când ne-a fost împărtășită.

Faimoasa Teorie a Relativităţii este compusă, de fapt, din două teorii. Teoria relativității restrânse a fost publicată în anul 1905, în periodicul The Electrodynamics of Moving Bodies, iar teoria generală despre relativitate a fost publicată în anul 1916, sub titlul de Fundamentele Generale ale Teoriei Relativităţii.

Einstein a căutat să înţeleagă şi să explice situaţiile în care fizica pe principii newtoniene era inutilă, în încercarea de a înţelege fenomenul relativităţii. Teoria sa a generat schimbări semnificative în conceptele omeneşti despre timp, spaţiu şi gravitaţie. Rezumată în câteva cuvinte, teoria relativității ne spune că timpul nostru nu e același cu timpul altora.

Conceptul de bază prezent în aceste două teorii este acela că timpul şi distanţele unui eveniment oarecare măsurate de doi obsevatori distincţi au, în general, valori diferite, dar se supun întotdeauna aceloraşi legi fizice. Teoria relativităţii se mai bazează pe două mari postulate, primul susţine că viteza luminii este constantă pentru toţi observatorii, iar al doilea susţine că observatorii care se mişcă la viteze constante se supun aceloraşi legi fizice.

Urmând această logică, Einstein a teoretizat că timpul se schimbă conform vitezei unui anume obiect faţă de punctul său de observaţie. Cercetătorii au testat ulterior teoria prin experimente, arătând, spre exemplu, că un ceas atomic ticăie mai încet atunci când circulă cu viteze mari decât în lipsa oricărei mişcări, notează cei de la Descoperă.ro.

Ideea esențială a teoriei lui Albert Einstein este că atât spaţiul, cât şi timpul, sunt concepte mai degrabă relative decât absolute. Materia şi energia sunt echivalente una alteia, şi o singură particulă de materie poate fi transformată într-o cantitate imensă de energie. Cum teoria relativităţii funcţionează doar în lipsa unui câmp gravitaţional, Einstein s-a străduit timp de 11 ani să introducă factorul gravitaţional în ecuaţia sa, pentru a descoperi, în cele din urmă, cum teoria relativităţii poate funcţiona şi în aceste condiţii.

Andrada Bonea
12:48 30.06.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video