03 dec. 2015 | 13:38

În așteptarea lansării, Oculus Rift DK2 se vinde cu până la 1.200 de dolari pe eBay

ACTUALITATE
În așteptarea lansării, Oculus Rift DK2 se vinde cu până la 1.200 de dolari pe eBay

Oculus Rift DK2, sau Development Kit 2 trimis către dezvoltatori încă din Martie 2014 se vinde pe eBay cu până la 1200 de dolari, ceea ce înseamnă un preț de aproximativ patru ori mai mare decât prețul cu care Oculus l-a vândut inițial dezvoltatorilor, de 350 de dolari.

Singura metodă de-a pune mâna pe un Oculus Rift în ziua de azi, până la lansarea produsului în prima parte a anului viitor, e să îl cumperi de la reselleri pe eBay. Problema este că cererea unui asemenea produs premium este atât de mare, încât oricine ar fi interesat să cumpere un Oculus Rift folosit nu-l va găsi mai ieftin, ci din contră, cu câteva sute de dolari mai scump.

Când au fost trimise prima oară către dezvoltatori, acum un an, Oculus Rift DK2, cea mai recentă versiunde de Oculus Rift, costa 350 de dolari. De atunci orice model vândut pe eBay și-a văzut prețul crescând de la lună la lună, ajungând să coste până la patru ori mai mult decât a costat inițial direct de la Oculus.

Dacă vă întrebați de ce costa un Oculus Rift la mâna a doua atât de mult, răspunsul e simplu: până în 2016 nu mai poți cumpăra un astfel de aparat decât de la reselleri, iar cererea este atât de mare încât până și cel mai ieftin DK2 pentru vânzare costă mai mult decât unul nou.

O altă explicație este că multe dintre comenzile de DK2 au ajuns sporadic la dezvoltatorii care le-au comandat, iar mulți dintre aceștia au trebui să recurgă la aparate vândute pe eBay astfel încât să poată pună mâna pe un Oculus Rift la timp. De vreme ce Oculus a oprit orice comenzi ale dispozitivului încă din octombrie anul acesta, pentru a putea pregăti lansarea produsului în prima parte a anului viitor, singura metodă de a achiziționa un Oculus Rift a ramas eBay și Amazon care oferă prețuri umflate.

În plus, sunt și extrem de mulți utilizatori normali care ar fi făcut orice să-și cumpere un Oculus Rift, chiar dacă acesta era o versiune pentru dezvoltatori plină cu debug-uri și hardware învechit.

Tot acest lucru nu înseamnă decât un singur lucru: lansarea lui Oculus Rift în 2016 va fi un fenomen imens care va eclipsa orice alți ochelari de realitate virtuală lansați de către competiție. Oculus, a declarat că până în octombrie 2015, firma a vândut 119.000 versiuni de DK2, iar majoritatea au mers către America și Europa. Putem doar să ne imaginăm ce vânzări uriașe va avea compania americană în momentul lansării produsului în prima parte a anului viitor.