NASA testează Oculus Rift pentru sănătatea mentală a astronauților

NASA testează Oculus Rift pentru sănătatea mentală a astronauților

NASA testează impactul lui Oculus Rift asupra astronauților pentru ca aceștia să își păstreze sănătatea mentală atunci când se află în misiune în spațiu.

Oculus-Rift-NASA

Tehnologia Holodeck prezentată în franciza StarTrek este puțin cam departe de realitate însă ideea de a folosi realitatea virtuală pentru a păstra sănătatea mentală a astronauților în misiunile lungi în spațiu este deja posibilă. Cu tehnologii precum Oculus Rift multe din industrii beneficiază de capabilitățile acesteia, și printre acestea se află și NASA. Un drum până pe Marte ar putea dura câteva luni, iar în tot acel timp puzzle-urile și tabletele pline cu jocuri nu vor fi suficiente pentru a păstra moralul ridicat al personalului. NASA investește așadar în tehnologii precum Oculus Rift pentru a îi ajuta pe astronauți.

O echipă de cercetători ai laboratorului Digital Arts leadership and Innovation (DALI) ai universității Dartmouth lucrează la astfel de dispozitive încă din 2001. Echipa a primit recent o investiție de 1.16 milioane de dolari pentru a crea medii virtuale precum și o serie de terapeuți digitali pentru a îi ajuta pe călători să scape de stres. Echipa folosește tehnologia pentru a recrea imagini, sunete și chiar mirosuri care ”păcălesc” creierul utilizatorilor în scopuri recreative. Sistemul este aproape gata și va fi pus în practică în timpul unei simulări de 8 luni a unui drum spre Marte. Dacă va avea succes atunci tehnologia VR are din nou un câștig de cauză.

Citește și: