10 oct. 2014 | 12:00

Top producători PC-uri: Apple este și nu este în top, depinde ce analiză citești

ACTUALITATE
Top producători PC-uri: Apple este și nu este în top, depinde ce analiză citești

Fiind una dintre singurele companii care a vândut tot mai multe PC-uri în fiecare an, Apple ocupă locul cinci în topul producătorilor de sisteme.

windows-7-apple-mac drivers pc

Indiferent cât de bine le-a mers celor de la în ultimii ani, niciodată nu au fost consideraţi un concurent serios pe piaţa de sisteme deoarece aveau o cotă de piaţă infimă ce rareori fluctua. Inevitabilul s-a întâmplat însă. În contextul în care la nivel global vânzările de PC-uri se duc în jos cu o viteză alarmantă din cauza tabletelor şi smartphone-urilor, gigantul din Cupertino a fost singura companie care vinde mai în fiecare an.

Cei de la IDC şi-au publicat zilele trecute cel mai recent studiu pe marginea situaţiei în piaţa de PC-uri şi au ajuns la concluzia că Apple are la nivel global o cotă de piaţă de 6,%, devenind astfel al cincilea cel mai mare creator de sisteme. În vârful topului se află în continuare companii precum Lenovo cu 20% din piaţă, HP cu 18,8%şi Dell cu 13,%. Locul patru este ocupat de Acer cu 8,4%.

Pe de altă parte, tot acum a fost publicat un top similar al celor de la Gartner. Aceştia din urmă poziţionează însă ASUS pe poziţia a cincea cu 7,3%. Adevărul este undeva la mijloc, iar discrepanţa dintre cele două rapoarte este cauzată de aproximările interne ale fiecăreia dintre cele două companii. În contextul în care nu au fost încă publicate de către producători valori oficiale pentru numărul sistemelor livrate în fiecare caz, este imposibil ca oricine altcineva în afară de Apple să ştie adevărul.

idc-pc-market-share-q3-2014

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele