26 iun. 2012 | 11:03

Top 10 – Cele mai bune smartphone-uri la jumatatea lui 2012

ACTUALITATE
Top 10 - Cele mai bune smartphone-uri la jumatatea lui 2012

Top 10 Smartphone

Poate ca cei mai multi dintre voi sunt obisnuiti sa vada astfel de topuri la sfarsit de an, cand analizam reusitele companiilor producatoare de telefoane mobile si ierarhizam cele mai potente modele lansate pe parcursul unui an intreg. Dar daca vrem sa ne cumparam un smartphone maine? Daca vrem sa facem un upgrade inainte sau dupa concediul de vara? Mai mult ca sigur vrem sa ne informam si sa facem alegerea cea mai potrivita in functie de nevoi, buget si preferinte.

Va propunem un top al celor mai bune smartphone-uri aparute de la inceputul anului si pana acum. Acele telefoane care nu doar sunt cele mai noi si eventual mai scumpe, dar sunt si cele care acapareaza atat ofertele operatorilor, dar si atentia si discutiile utilizatorilor pasionati de tehnologie.

Topul include smartphone-uri aflate aproape in totalitate si pe piata din Romania, prin canale de distributie mai mult sau mai putin oficiale.

 

10. Huawei Ascend G300

Huawei Ascend G300

Multi se vor intreba ce cauta acest producator intr-un top zece al celor mai bune telefoane din prima jumatate a anului 2012. Ei bine, chiar daca pe piata din Romania compania Huawei nu se bucura de un adevarat renume, modelul de fata se dovedeste a fi o solutie pentru cei care isi doresc un smartphone potent la un pret accesibil.

Asadar, pentru un pret de aproximativ 800 de lei la liber, Ascend G300 vine dotat cu: un display generos de 4 inci avand o rezolutie de 480 x 800 pixeli, camera de 5 megapixeli, un procesor single core la 1GHz, 512 MB RAM, 2GB memorie interna si suport pentru carduri microSD.

Unele dintre punctele mai putin tari ale acestui terminal ar fi sistemul de operare Android 2.3 si incertitudinea unui upgrade la Ice Cream Sandwich.

 

9. LG Optimus L7 P700

LG-Optimus-L7-Black

Cei de la LG se lupta sa isi tina divizia de telefoane mobile undeva pe linia de plutire, dar din pacate anul acesta nu au venit cu prea multe noutati, mai ales pe piata autohtona. Optimus L7 se vrea a fi un smartphone mid-range care ofera performanta si calitate la un pret nu foarte ridicat, mai ales daca este achizitionat prin contract cu vreunul dintre operatorii locali.

Pentru aproximativ 1100 de lei la liber, utilizatorii vor putea beneficia de: un display IPS LCD la 4,3 inci cu o rezolutie de 480 x 800 pixeli, o camera modesta de 5MP, un procesor Snapdragon la 1GHz, 512MB RAM, 4GB memorie interna si posibilitatea de a o extinde cu ajutorul cardurilor microSD. De apreciat faptul ca terminalul vine cu Android 4.03 preinstalat si cu o baterie generoasa de 1700 mAH.

 

8. Nokia 808 PureView

Nokia-PureView-808

Cat de mult conteaza camera foto atunci cand vreti sa achizitionati un smartphone? Daca vreti sa va laudati cu cea mai grozava camera-telefon, atunci probabil ca noul Nokia 808 Pureview este exact ce cautati. Fara indoiala discutam de o calitate incredibila a pozelor realizata cu cei 41 de megapixeli, fie ei si interpolati. Dar oare merita o camera de telefon pretul unui DSLR?

La ora actuala, in Romania acesta jucarie poate fi achizitionata pentru sume ce se apropie de 3000 de lei, pret care il recomanda doar acelora care apreciaza portabilitatea aparatelor foto si nu vor sa isi complice existenta cu o camera ceva mai avansata. Din punct de vedere al performantelor ca smartphone, noul membru al familiei Nokia ofera dotari oarecum banale: display AMOLED de 4 inci cu o rezolutie de 360 x 640 si tehnologie ClearBlack, un procesor ARM 11 la 1,3 GHz, memorie RAM de 512 MB si memorie interna de 16GB plus suport pentru microSD. Sistemul de operare este Nokia Belle, care din pacate nu se ridica la inaltimea competitorilor Android sau iOS.

 

7. Samsung I8530 Galaxy Beam

Samsung-I8530-Galaxy-Beam

Aceasta struto-camila a celor de la Samsung isi gaseste locul pe pozitia 7 in topul nostru si nu pentru ca nu este un gadget interesant, ci pentru ca facem un top in care analizam capabilitatile de smartphone.

Asadar, pentru aproximativ 1800 de lei, orice utilizator poate beneficia dotarile noului Samsung Galaxy Beam, dupa cum urmeaza: display de 4 inci si 400 x 800 pixeli rezolutie, o camera de 5 MP cu autofocus si led, un procesor Cortex A9 dual core de 1 GHz, 768 MB memorie Ram si spatiu de stocare de 8GB plus suport pentru microSD. Smartphone-ul ruleaza Android 2.3.6 Gingerbread si are promis un update la Ice Cream Sandwich, iar autonomia este asigurata de un acumulator destul de mare, cu o capacitate de 2000 mAh.

Fara indoiala proiectorul incorporat este principala atractie a acestui model, care poate proiecta imagini cu diagonale de pana la 50 de inci (ideal pentru fazele preferate de la Euro 2012).

 

6. Motorola RAZR MAXX

motorola razr maxx

Noul RAZR MAXX este de fapt o reeditare a mai vechiului RAZR XT 910, singurele diferente notabile dintre cele doua modele fiind posibilitatea de upgrade la Ice Cream Sandwich si bateria gigantica de 3000 mAh.

La ora actuala, acest model poate fi procurat la liber pentru aproximativ 2100 de lei bani pentru care veti primi: un display Super AMOLED Advanced de 4,3 inci si cu o rezolutie de 540 x 960 pixeli, o camera de 8 MP capabila sa filmeze Full HD, un procesor dual core la 1,2 GHz, memorie RAM de 1GB si memorie interna de 16 GB si suport pentru microSD.

Avand in vedere ca XT 910 poate fi cumparat cu 1500 de lei, parca nu prea se justifica diferenta de pret pentru micile imbunatatiri ale MAXX-ului.

 

5. Nokia Lumia 900

nokia-lumia-900

Cu totii stim ca Nokia si-a pierdut gloria de altadata si ca mai nou se zbate sa revina pe linia de plutire mizand foarte mult pe parteneriatul cu Microsoft pentru construirea si popularizarea noilor modele de Windows Phone. Lumia 900 a fost lansat cu mare tam-tam undeva la inceputul acestui an, cu toate acestea nu a reusit sa confirme sau sa demonstreze mare lucru.

Doritorii il pot achizitiona cu 2300 de lei, in schimbul carora se vor putea juca cu: un display AMOLED de 4,3 inci si o rezolutie de 480 x 800 cu tehnologia Nokia Clearblack, o camera de 8MP cu lentile Carl Zeiss, un procesor Snapdragon single core la 1,4 GHz, 512MB RAM si 16 GB memorie interna, fara suport pentru carduri. Smartphone-ul ruleaza Windows Phone 7,5 Mango si beneficiaza de o baterie de 1830 mAh ce ar trebui sa ii ofere o autonomie peste medie.

Avand in vedere pretul, recomandam acest model doar fanilor inraiti ai sistemului de operare al celor de la Microsoft…

 

4.  Sony Xperia S

Sony-Xperia-S

 

Un smartphone care, desi a fost lansat fix la inceputul acestui an, nu s-a bucurat de vanzari pe masura specificatiilor si functiilor pe care le ofera. Probabil unul dintre principalele motive care au dus la vanzarile destul de slabe ar fi lansarea cu Android Gingerbread in loc de Ice Cream Sandwich.

In rest, Xperia S reprezinta o alegere inteleapta pentru aproximativ 1900 de lei, asta pentru ca ofera cam tot ce ti-ai putea dori: display de 4,3 inci si rezolutie HD 720 x 1280 pixeli, o camera de 12 MP care filmeaza Full HD, un procesor Qualcomm dual core la 1,5 GHz, 1GB memorie RAM si 32 GB memorie interna, fara suport pentru carduri de memorie. Continutul multimedia este afisat impecabil datorita tehnologiei Sony Mobile BRAVIA Engine, iar bateria de 1750 mAh ar trebui sa faca fata cerintelor actuale.

 

3. HTC One S

HTC ONE S

Cei de la HTC au creat de departe cel mai reusit smartphone dual core al acestei jumatati de an. HTC One S se remarca prin acel echilibru intre specificatii si utilitate, functii si forma, echilibru specific vechilor telefoane HTC care s-au bucurat de vanzari record.

Pentru aproximativ 1800 de lei, oricine se poate bucura de puterea si calitatea acestui smartphone, date de: display-ul Super AMOLED de 4,3 inci la o rezolutie de 540 x 960 pixeli, camera de 8 MP extrem de rapida si capabila sa filmeze Full HD, puternicul procesor dual core Qualcomm MSM8260A Snapdragon la 1,5 GHz, memoria RAM de 1GB si memoria interna de 16 GB (fara suport pentru carduri). Smartphone-ul ruleaza Ice Cream Sandwich impreuna cu interfata proprietara HTC Sense 4 care vine cu o multime de imbunatatiri si functii noi. Probabil ca un acumulator ceva mai mare de 1650 mAh ar fi contribuit la sporirea vanzarilor, dar si asa One S nu are motive de ingrijorare.

 

2. HTC One X

htc-one-x

Ocupantul locului doi este tot un membru al familiei One, serie cu ajutorul careia HTC a dat lovitura anul acesta si a reusit sa sa isi revina din adormirea care i-a fost caracteristica in ultimii doi ani. HTC One X reprezinta un flagship veritabil reusind la momentula aparitiei sa spulbere competitia si sa inregistreze vanzari frumoase pentru producatorul taiwanez.

In prezent, One X poate fi achizitionat cu aproximativ 23oo de lei, in schimbul carora veti primi o multime de bunatati: display Super IPS LCD2 de 4,7 inci cu o rezolutie HD de 720 x 1280 pixeli, camera foto de 8 MP cu un senzor imbunatatit si un mod extrem de rapid, un procesor quad core Nvidia Tegra 3 la 1,5 GHz, 1GB memorie RAM si 32 GB memorie interna (din pacate fara suport pentru carduri).

Practic, discutam despre cel mai bun display LCD de pe piata, un design si o calitate a materialelor incredibila (carcasa unibody din policarbonat), precum si o viteza de raspuns si caracteristici tehnice de invidiat. Mai mult ca sigur cel mai mare defect al acestui telefon este acela ca exista familia concurenta Galaxy…

 

1. Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III

Am ajuns si la ocupantul primului loc al acestui top si nu putea fi nimeni altul decat cel mai asteptat smartphone al anului, Samsung Galaxy S III. Si nu doar ca a reusit sa ajunga cel mai asteptat, dorit si precomandat telefon al primei jumatati de an, dar continua sa isi uimeasca si sa isi multumeasca fanii din intreaga lume prin functiile, specificatiile si performantele iesite din comun.

Asadar, daca aveti disponibili 2500 de lei, fara indoiala cea mai inspirata alegere este acest Galaxy S III menit sa va incante simturile cu ajutorul dotarilor sale: display Super AMOLED de 4,8 inci la 720 x 1280 pixeli, cea mai buna camera de 8 MP de pe piata, procesor quad core Exynos la 1,4 GHz, 1GB memorie RAM si variante cu 16/32/64 GB de memorie interna, plus suport pentru microSD de pana la 64GB. La toate acestea se adauga sistemul de operare Android 4.0.4 completat de interfata Samsung TouchWiz, acumulatorul de 2100 mAh si, nu in ultimul rand, multitudinea de functii inteligente precum: Smart Stay, S-voice sau controlul prin gesturi.

 

Concluzii

Dupa cum puteti observa, caracteristicile telefoanelor din acest top sunt destul de asemanatoare, insa pe langa fisa de specificatii mai conteaza si pasiunea si preocuparea producatorilor. De aceea telefoane foarte similare ajung sa performeze in moduri total diferite din punct de vedere al utilizarii si implicit al cifrelor din vanzari.

Pe zi ce trece, utilizatorii devin din ce in ce mai sensibili nu doar la performantele sintetice ale unui smartphone, ci mai ales la modul in care acesta le usureaza viata si ii ajuta sa isi indeplineasca cerintele de zi cu zi. Cu alte cuvinte primele locuri vor fi ocupate nu doar de monstrii ai dotarilor, ba dimpotriva de telefoane care ofera un echilibru perfect intre functii si utilitate, de smartphone-uri care se apropie de oameni si de nevoile lor, lucru pe care Samsung pare sa-l fi inteles perfect.

In concluzie, cel putin pentru moment, avem un detinator al suprematiei in liga telefoanelor inteligente: Samsung Galaxy S III si ramane sa vedem in ce masura clasamentul se va schimba spre sfarsitul anului. Bineinteles ca asteptam cu totii replica celor de la Apple printr-un nou iPhone, despre care nu stim prea multe inca…