Nokia 808 PureView – Cat conteaza 41 MP intr-un telefon?

Nokia 808 PureView – Cat conteaza 41 MP intr-un telefon?

Nokia 808 PureView a fost lansat astazi oficial si pe plaiurile mioritice. Smartphone-ul vine cu Symbian Belle ca sistem de operare si detine o camera foto de „41 megapixeli”.

Nokia 808 PureView a fost prezentat prima data la Barcelona, la Mobile World Congress, unde a starnit destul de multa agitatie din cauza rezolutiei de-a dreptul ridicole a senzorului foto, 41 Megapixeli. In prima faza, am fost extrem de sceptic, insa am preferat sa nu comentez mai mult decat este cazul. Imi place sa vad inainte de a imi da cu parerea in mod oficial. Si astazi l-am vazut, si pot sa spun ca mi-am schimbat parerea… in bine!

Adevarul este ca Nokia munceste la dezvoltarea acestui senzor impreuna cu Toshiba de ceva vreme, mai exact de 5 ani. In dezvoltare au fost incluse si comenzile software pentru analiza imaginii si tot ce tine de procesul de fotografiere si comprimare automata a imaginii. Ce au realizat este de-a dreptul absurd, daca stai sa te gandesti la cat de multi pixeli au reusit sa inghesuie in acel senzor.

Exista totusi avantaje ce nu pot fi trecute cu vederea.

In primul rand, senzorii de pe telefoanele mobile sunt implicit mult mai mici decat cei de pe un DSLR, apoi lentila este si ea de dimensiuni foarte reduse si de o calitate mai slaba. Singura modalitate de a crea o imagine de calitate era prin folosirea unui senzor cu rezolutie mare din care, prin procedeul numit interpolare sa se ajunga la imagine de rezolutie mica, dar cu foarte multe detalii. Astfel se pot corecta o multime de elemente de detaliu si distorsiuni.

Senzorul este implicit mai mare decat orice senzor de pe un telefon mobil. In imagine este primul din stanga, cel din mijloc fiind unul de 8 megapixeli iar ultimul de 5 megapixeli.

Nokia 808 PureView capteaza astfel o imagine de 41 de megapixeli pe care o reduce la 38 de megapixeli (7152 x 5368 pixeli) cu un nivel de detaliu mai ridicat. Folosind una din functiile telefonului, aceste informatii pot fi „inghesuite” intr-o imagine de 8 megapixeli, foarte luminoasa si clara in acelasi timp. Se pot folosi de asemenea si imaginile de 38 de megapixeli preluate initial.

M-am jucat putin cu el astazi si pot sa spun ca imaginile au o calitate mai mult decat impresionanta pentru un telefon mobil. Le depasesc cu mult pe cele luate cu un smartphone Samsung sau chiar si cu iPhone 4S. Tehnologia este interesanta si este de apreciat ca s-a lucrat atat de mult la ea.

Din punct de vedere al vanzarilor, nu stiu cat de multe unitati vor ajunge pe mana consumatorului final.

Una dintre probleme este integrarea tehnologiei pe un smartphone cu Symbian, un sistem de operare care din pacate a decazut foarte mult in ultima vreme. Nici update-ul Belle cu care vine 808 instalat nu cred ca va face o diferenta prea mare. Chiar daca majoritatea aplicatiilor pe care le folosim sunt intr-adevar disponibile si pe Symbian, aplicatii de genul Facebook, Twitter sau Foursquare, programatorii s-au reorientat spre Android sau iOS, iar vanzarile pe aceasta platforma sunt infime ca venituri.

Un al doilea aspect care il face si mai putin atractiv este pretul. Sunt de acord ca tehnologia de actualitate costa si ca trebuie acoperite niste costuri de dezvoltare, insa cei 650 euro specificati astazi, ca fiind pretul recomandat de vanzare, sunt o suma mult prea ridicata. Sa nu uitam ca Galaxy S3 se gaseste deja sub acest prag si este prea recent lansat incat sa schimbe parerea utilizatorului final, care a asteptat prea mult timp dupa noul flagship Samsung Galaxy. Ca sa nu mai aducem in discutie pretul pentru iPhone 4S sau HTC One X, amandoi concurenti demni de luat in seama.

Specificatiile 808 PureView sunt destul de slabe in comparatie cu ce exista pe piata. Procesorul de 1.3 GHz dual core single core este sustinut de doar 512 MB RAM si cred ca singurul lui scop este de a putea procesa acele imagini de 38 Megapixeli, avand in vedere ca Symbian Belle nu are cerinte prea mari de operare. De asemenea, rezolutia ecranului a ramas tot 360×640 pixeli, iarasi cu mult sub cea a smartphone-urilor cu Android sau iOS.

Cred ca 808 PureView este doar un test pentru Nokia, se asteapta introducerea senzorului pe noile smartphone-uri cu Windows Phone 7.5. Acestea vor avea intr-adevar de castigat de pe urma lui, facand probabil pe viitor diferente intre un smartphone Nokia cu WP 7.5 si concurenta. Mai multe imagini cu smartphone-ul veti gasi in galeria de mai jos.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Nokia 808 PureView – Imagini/”/]

Dupa cum se observa, si 808 primeste doar un microSIM si un card microSD, asta pe langa memoria interna de 16 GB. Pentru cele trei imagini de demo, pe care le pot confirma ca reale, puteti accesa linkul urmator. Imagini Nokia 808 – 38 Megapixeli.

Citește și: