24 sept. 2015 | 14:29

Chinezii de la Xiaomi vor să ia fața operatorilor de rețele mobile

ACTUALITATE
Chinezii de la Xiaomi vor să ia fața operatorilor de rețele mobile

În urmă cu puțin timp, cei de la Xiaomi au introdus noul model Mi 4c, alături de primul lor operator virtual.

După cum era de așteptat, piața operatorilor mobili din China nu este una extrem de competitivă. Până în prezent, aproape niciun operator virtual nu a reușit să aibă un impact sesizabil asupra acesteia, singurii jucători importanți fiind cele trei companii deținute de stat. După cum scriu cei de la Reuters, acestea au fost criticate în numeroase cazuri pe parcursul timpului, unul dintre principalele motive fiind profiturile reduse.

Acum, însă, marile companii ar putea avea parte de un nou rival. Xiaomi, cel mai important producător de dispozitive mobile din China, și-a lansat propriul operator virtual. Astfel, chinezii se folosesc de brandul lor important și de infrastructura altor companii (în cazul de față fiind vorba despre China Telecom și China Unicom) pentru a-și comercializa propriile planuri tarifare. Pentru moment, Xiaomi oferă doar două astfel de planuri. Din câte se pare, 3GB de trafic vor costa în jur de 10 dolari pe lună, în timp ce fiecare minut dintr-un apel va fi tarifat cu doar 2 cenți.

În aceeași zi, chinezii au introdus și noul telefon Mi 4c. Cele mai importante schimbări constau în existența unui procesor Qualcomm Snapdragon 808, același tip de procesor întâlnit pe smartphone-uri precum LG G4 și noul Moto X, și camera de 13 megapixeli cu funcția de autofocus. O diferență constă în tipul de mufă pentru încărcare, modelul pentru India se încarcă prin micro-USB, în timp ce varianta îmbunătățită beneficiază de tehnologia USB Type-C.

În plus, Mi 4c este puțin mai greu și are o baterie mai mică, dar totuși încă foarte satisfăcătoare, de 3.040 mAh. Pe lângă aceste aspecte, telefoanele au același display LCD 1080p de 5 inci, ambele sunt dual-SIM și rulează Android 5.0. Potrivit celor de la Engadget, varianta cu 16GB de stocare și 2GB de RAM va costa 204 dolari, în timp ce modelul cu 32GB pentru stocare internă și 3GB de RAM va fi mai scump cu doar 31 de dolari.