16 oct. 2024 | 14:12

5 aparate din casă pe care să nu le lași în standby. Aduc numai pagube

Utile
5 aparate din casă pe care să nu le lași în standby. Aduc numai pagube
Consumul ascuns de energie, poate crește semnificativ facturile la electricitate.

Când vine vorba de facturile la energia electrică, cu toții știm că avem nevoie în aceste zile de cât mai multă economie. Asta se face numai prin consumuri mici, prin închiderea anumitor consumatori, precum sunt și aceste 5 aparate din casă pe care să nu le lași în standby, și care aduc numai pagube. Așa că, citește mai departe și vezi care sunt cele 5 aparate din casă pe care să nu le lași în standby.

Facturile mari de plată, și cum să faci economie la energia electrică

Facturile la energia electrică au devenit o provocare pentru multe familii, în contextul creșterii costurilor energiei. Fie că este vorba de încălzirea locuinței, iluminat sau utilizarea electrocasnicelor, consumul de energie poate aduce cheltuieli considerabile. Din fericire, există soluții eficiente pentru a economisi energie și a reduce astfel facturile lunare.

5 aparate din casă pe care să nu le lași în standby. Aduc numai pagube

Unul dintre primii pași pentru a face economie este alegerea electrocasnicelor eficiente din punct de vedere energetic. Aparatele din clasele superioare de eficiență (A+, A++ sau A+++) consumă mult mai puțină energie decât cele din clase inferioare.

De exemplu, un frigider sau o mașină de spălat din clasa A+++ poate economisi până la 30% mai multă energie în comparație cu un model mai vechi. Investiția inițială poate fi mai mare, dar se amortizează în timp prin reducerea costurilor de consum.

Iluminatul eficient, încălzirea și izolarea

Schimbarea becurilor clasice cu becuri LED este o altă modalitate de a reduce factura la electricitate. LED-urile consumă mult mai puțină energie și au o durată de viață mai lungă decât becurile tradiționale. De asemenea, asigură-te că stingi luminile în camerele nefolosite și că folosești cât mai mult lumina naturală în timpul zilei.

5 aparate din casă pe care să nu le lași în standby. Aduc numai pagube

Un alt aspect important pentru reducerea costurilor la energie este izolarea corectă a locuinței.

Pierderile de căldură prin pereți, ferestre sau acoperiș duc la un consum ridicat pentru încălzire. Izolarea eficientă și utilizarea termostatului pentru a regla temperatura contribuie semnificativ la reducerea consumului energetic.

Prin adoptarea acestor măsuri simple și eficiente, poți reduce considerabil facturile la energia electrică, protejând în același timp mediul și bugetul familiei.

Consumul ascuns și cele 5 aparate din casă pe care să nu le lași în standby

Multe aparate continuă să consume energie chiar și atunci când sunt în stand-by. Printre acestea se numără televizoarele, computerele și electrocasnicele mici.

Deconectarea acestora de la priză sau utilizarea prizelor inteligente poate reduce considerabil consumul „ascuns” de energie.

Unele aparate electrocasnice vă pot consuma energia și pot avea un impact enorm asupra facturilor de energie pe o perioadă mai lungă de timp. Oprirea anumitor aparate de uz casnic poate fi un pas important în reducerea costurilor cu energia electrică și, la rândul său, în conservarea energiei.

În acest sens, experții atrag atenția asupra 5 aparate din casă pe care să nu le lași în standby.

Consolele de jocuri sunt dispozitive de mare putere

Consolele de jocuri sunt foarte utilizate în gospodăriile familiale și sunt dispozitive de mare putere cu funcții de economisire a energiei, dar au și dezavantajele lor. Acestea au un comutator de pornire/oprire care le pune în modul de așteptare cu consum redus de energie.

Consolele PS5, Xbox Series X și Nintendo Switch se numără printre vinovații care vă scad facturile la energie. Microsoft, Nintendo și Sony împărtășesc toate consumul mediu de energie al consolelor lor.

Este destul de ușor să estimați cât consumă fiecare și cât de tare vă va afecta acest lucru portofelul.

Atât consolele de jocuri PS5 Standard, cât și PS5 Digital Edition utilizează aproximativ aceeași cantitate de energie. Are sens, având în vedere că unitatea Blu-ray este pentru a descărca jocuri pe SSD și puțin altceva.

Decodoarele de TV prin  cablu sau satelit, fac diferența când sunt scoase din priză

Decodoarele de cablu sau de satelit sunt un alt aparat care ar trebui luat în considerare. Eric a avertizat că lăsarea aparatelor în standby poate fi destul de costisitoare. Scoaterea din priză a decodorului de cablu atunci când nu este folosit a făcut o diferență în facturile lunare de energie.

Aceste dispozitive aflate în modul de standby consumă cantități de energie similare consolelor de jocuri.

Pe măsură ce aparatele electrice îmbătrânesc, acestea devin mai puțin eficiente și încep să consume mai multă energie, adesea din cauza unor piese defecte.

Frigiderele, unul din cele 5 aparate din casă pe care să nu le lași în standby

Unul dintre principalii vinovați pentru consumul de energie este un frigider vechi. Deși nu este recomandat să oprești un astfel de aparat, upgrade-ul la un model mai nou și mai eficient ar putea fi o decizie inteligentă.

Frigiderul este unul dintre cele mai mari consumatoare de energie dintr-o locuință, fiind în funcțiune 24/7. Deși este esențial, consumul ascuns al frigiderelor poate crește semnificativ facturile de energie electrică.

Modelele mai vechi sau cele care nu sunt eficiente energetic consumă mult mai mult curent.

Un frigider neîntreținut, cu garnituri de etanșare uzate sau bobinele de condensator murdare, poate lucra mai mult decât este necesar pentru a menține temperatura scăzută. Pentru a reduce acest consum ascuns, este recomandat să verifici periodic frigiderul pentru a te asigura că funcționează în parametri optimi.

De asemenea, asigură-te că frigiderul este amplasat într-un loc răcoros și bine ventilat și că ușa este închisă corect după fiecare utilizare. Dacă este posibil, investește într-un model de frigider dintr-o clasă energetică superioară, care poate economisi energie pe termen lung.

Cuptoarele cu microunde consumă energie electrică în standby

Chiar și atunci când nu sunt utilizate, cuptoarele cu microunde consumă energie doar pentru a menține afișajul ceasului în funcțiune.

Cuptorul cu microunde consumă energie chiar și atunci când nu este utilizat, fiind în stand-by pentru a afișa ora sau pentru a menține anumite funcții active. Acest consum ascuns, deși pare nesemnificativ, poate adăuga sume inutile la factura de energie.

Pentru a reduce acest consum, este recomandat să deconectezi cuptorul cu microunde de la priză atunci când nu este folosit. Utilizarea unei prize inteligente poate ajuta, de asemenea, la economisirea energiei pe termen lung.

5 aparate din casă pe care să nu le lași în standby. Aduc numai pagube

Puteți economisi puțină energie prin deconectarea cuptorului cu microunde sau prin utilizarea unei benzi de alimentare pentru a-l opri

Asta ar putea „să vă reducă factura de energie electrică”, potrivit experților.

Calculatoarele intră în lista cu cele 5 aparate din casă pe care să nu le lași în standby

Computerele desktop sunt cunoscute pentru faptul că au un consum mai mare energie decât laptopurile, așa că amintiți-vă întotdeauna să le opriți complet.

PC-urile consumă energie chiar și în standby sau sleep mode, continuând să atragă curent pentru a menține anumite funcții active.

Pentru a reduce acest consum ascuns, este recomandat să oprești complet PC-ul și să îl deconectezi de la priză atunci când nu este utilizat.

Concluzie

Consumul ascuns de energie, cauzat de aparatele lăsate în stand-y, poate crește semnificativ facturile la electricitate.

După cum vedem, în lista cu cele 5 aparate din casă pe care să nu le lași în standby se numără televizorul, computerul, consolele de jocuri, mașina de cafea și cuptorul cu microunde.

Deconectarea acestora sau utilizarea prizelor inteligente poate reduce consumul inutil. Este un pas simplu, dar eficient, pentru a economisi energie și a proteja bugetul familiei pe termen lung.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
E obligatoriu de la 1 ianuarie în toată România. Legea impusă Uniunea Europeană
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
TRADIȚII în a DOUA ZI de CRĂCIUN! E INTERZIS ASTĂZI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro