17 ian. 2024 | 08:21

Top 3 electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de a merge la somn. Factura la curent va scădea considerabil

News
Top 3 electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de a merge la somn. Factura la curent va scădea considerabil
Electrocasnice regăsite in orice apartament

În contextul creșterii prețurilor la energia electrică în ultimele luni, specialiștii atrag atenția asupra faptului că multe electrocasnice din gospodării consumă curent electric chiar și atunci când nu sunt folosite, doar prin simpla lor conectare la priză. Acest fenomen, cunoscut sub numele de consumul de energie în stand-by, poate adăuga costuri semnificative la factura de electricitate a unei gospodării. Care sunt principalele electrocasnice pe care trebuie să le scoateți din priză atunci când vă culcați sau pelcați de acasă?

Electrocasnicele pe care trebuie să le scoatem din priză atunci când nu le folosim

Pe fondul creșterii prețurilor la energie electrică în ultimele luni, experții în eficiență energetică atrag atenția asupra unui aspect adesea neglijat în gospodării: consumul de energie electrică al electrocasnicelor chiar și când acestea sunt oprite, dar rămân conectate la priză.

Deși nu ne-am aștepta, anumite electrocasnice de mici dimensiuni, folosite zilnic în bucătărie, pot consuma o cantitate surprinzătoare de energie electrică, chiar și atunci când nu sunt în funcțiune.

Printre cele mai semnificative surse de consum „invizibil” de energie se numără filtrul de cafea sau cafetiera, blenderul, robotul de bucătărie sau mixerul, dar și cuptorul cu microunde.

De exemplu, un cuptor cu microunde lăsat în priză poate consuma echivalentul a mai multor ore de funcționare efectivă pe parcursul unui an, datorită consumului său în modul stand-by. Situația este similară și în cazul altor aparate mici de bucătărie.

Din acest motiv, specialiștii recomandă, de asemenea, achiziționarea de aparate cu un grad ridicat de eficiență energetică și verificarea regulată a setărilor acestora pentru a maximiza economiile de energie.

CITEȘTE ȘI: Electrocasnicele care vor fi interzise în România. Comisia Europeană vrea să scape repede de ele

Ce alte obiecte din casă consumă resurse energetice

Pe lângă electrocasnicele pe care le lăsăm în priză, chiar dacă nu le folosim zilnci, specialiștii atrag atenția și asupra altor conumatori de energie, de care nu ne dăm seama, printre acestea numărându-se încărcătoarele de telefon, tabletă sau laptop, chiar și atunci când acestea nu sunt utilizate pentru încărcare.

Un încărcător de iPhone lăsat în priză, de exemplu, poate consuma aproximativ 130Wh pe lună, adică în jur de 1,5 KWh pe an, chiar dacă nu este conectat la telefon. În mod similar, un dispozitiv de 1000W consumă 1 KWh într-o oră, iar unul de 100W consumă aceeași cantitate de energie în zece ore.

Aceste cifre arată clar că și dispozitivele aparent mici pot contribui la creșterea facturilor de electricitate dacă sunt lăsate în priză fără a fi folosite.

Pe lângă încărcătoare, alte mari consumatoare de energie, chiar și atunci când nu sunt folosite sunt sistemele de divertisment.

Aparatele precum televizoarele, sistemele audio, monitoarele de calculator sau consolele de jocuri, toate echipate cu LED-uri, continuă să consume energie chiar și în modul stand-by.

Specialiștii recomandă ca aparatele electronice și încărcătoarele să fie deconectate de la priză atunci când nu sunt în folosință. Această practică nu numai că reduce consumul de energie, dar poate și prelungi durata de viață a dispozitivelor.

CITEȘTE ȘI: Aparatele electrocasnice care consumă cel mai mult curent din locuință. Nu te așteptai la numărul cinci

Dispozitivele electronice pe care nu trebuie să le scoți din priză

În timp ce multe electrocasnice consumă energie electrică chiar și atunci când sunt oprite, există și anumite aparate care nu necesită neapărat să fie scoase din priză.

Acest lucru este valabil mai ales pentru electrocasnicele mai vechi, care, spre deosebire de cele moderne, nu sunt echipate cu sisteme de standby ce consumă electricitate.

Pe lângă asta, există și situații în care deconectarea constantă și reconectarea aparatelor poate fi mai problematică și poate duce la uzura prematură a prizei sau a cablului de alimentare.

 

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Lista artiștilor care vor cânta la Neversea 2024. Surprize mari pentru petrecăreți
EVZ.ro
Părinții victimelor lui Vlad Pascu, revoltați după întrebările pe care le-au primit la proces din partea Ancuței Popoviciu. Ce s-a întâmplat în sala de judecată: ”Nu mai am cuvinte”
Spynews
Vladimir Putin a luat decizia finală. Nu mai e cale de întoarcere
Capital.ro
Un nou val de aer rece cuprinde România. Meteorolog: "Scad temperaturile!"
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
REGULA pentru toți românii care cumpără medicamente. Este OBLIGATORIU
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Rugăciune făcătoare de minuni către Maica Domnului, care se rostește de Izvorul Tămăduirii. Aduce vindecare persoanelor bolnave
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro