17 ian. 2024 | 08:21

Top 3 electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de a merge la somn. Factura la curent va scădea considerabil

News
Top 3 electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de a merge la somn. Factura la curent va scădea considerabil
Electrocasnice regăsite in orice apartament

În contextul creșterii prețurilor la energia electrică în ultimele luni, specialiștii atrag atenția asupra faptului că multe electrocasnice din gospodării consumă curent electric chiar și atunci când nu sunt folosite, doar prin simpla lor conectare la priză. Acest fenomen, cunoscut sub numele de consumul de energie în stand-by, poate adăuga costuri semnificative la factura de electricitate a unei gospodării. Care sunt principalele electrocasnice pe care trebuie să le scoateți din priză atunci când vă culcați sau pelcați de acasă?

Electrocasnicele pe care trebuie să le scoatem din priză atunci când nu le folosim

Pe fondul creșterii prețurilor la energie electrică în ultimele luni, experții în eficiență energetică atrag atenția asupra unui aspect adesea neglijat în gospodării: consumul de energie electrică al electrocasnicelor chiar și când acestea sunt oprite, dar rămân conectate la priză.

Deși nu ne-am aștepta, anumite electrocasnice de mici dimensiuni, folosite zilnic în bucătărie, pot consuma o cantitate surprinzătoare de energie electrică, chiar și atunci când nu sunt în funcțiune.

Printre cele mai semnificative surse de consum „invizibil” de energie se numără filtrul de cafea sau cafetiera, blenderul, robotul de bucătărie sau mixerul, dar și cuptorul cu microunde.

De exemplu, un cuptor cu microunde lăsat în priză poate consuma echivalentul a mai multor ore de funcționare efectivă pe parcursul unui an, datorită consumului său în modul stand-by. Situația este similară și în cazul altor aparate mici de bucătărie.

Din acest motiv, specialiștii recomandă, de asemenea, achiziționarea de aparate cu un grad ridicat de eficiență energetică și verificarea regulată a setărilor acestora pentru a maximiza economiile de energie.

CITEȘTE ȘI: Electrocasnicele care vor fi interzise în România. Comisia Europeană vrea să scape repede de ele

Ce alte obiecte din casă consumă resurse energetice

Pe lângă electrocasnicele pe care le lăsăm în priză, chiar dacă nu le folosim zilnci, specialiștii atrag atenția și asupra altor conumatori de energie, de care nu ne dăm seama, printre acestea numărându-se încărcătoarele de telefon, tabletă sau laptop, chiar și atunci când acestea nu sunt utilizate pentru încărcare.

Un încărcător de iPhone lăsat în priză, de exemplu, poate consuma aproximativ 130Wh pe lună, adică în jur de 1,5 KWh pe an, chiar dacă nu este conectat la telefon. În mod similar, un dispozitiv de 1000W consumă 1 KWh într-o oră, iar unul de 100W consumă aceeași cantitate de energie în zece ore.

Aceste cifre arată clar că și dispozitivele aparent mici pot contribui la creșterea facturilor de electricitate dacă sunt lăsate în priză fără a fi folosite.

Pe lângă încărcătoare, alte mari consumatoare de energie, chiar și atunci când nu sunt folosite sunt sistemele de divertisment.

Aparatele precum televizoarele, sistemele audio, monitoarele de calculator sau consolele de jocuri, toate echipate cu LED-uri, continuă să consume energie chiar și în modul stand-by.

Specialiștii recomandă ca aparatele electronice și încărcătoarele să fie deconectate de la priză atunci când nu sunt în folosință. Această practică nu numai că reduce consumul de energie, dar poate și prelungi durata de viață a dispozitivelor.

CITEȘTE ȘI: Aparatele electrocasnice care consumă cel mai mult curent din locuință. Nu te așteptai la numărul cinci

Dispozitivele electronice pe care nu trebuie să le scoți din priză

În timp ce multe electrocasnice consumă energie electrică chiar și atunci când sunt oprite, există și anumite aparate care nu necesită neapărat să fie scoase din priză.

Acest lucru este valabil mai ales pentru electrocasnicele mai vechi, care, spre deosebire de cele moderne, nu sunt echipate cu sisteme de standby ce consumă electricitate.

Pe lângă asta, există și situații în care deconectarea constantă și reconectarea aparatelor poate fi mai problematică și poate duce la uzura prematură a prizei sau a cablului de alimentare.

 

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cozonacul cu umplutură de fistic, vedetă pe masa de Crăciun. Rețeta devenită virală pe internet
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Pensionarii care primesc PENSII DIFERITE de la 1 ianuarie
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro