În sfârșit, mai este un pic și românii vor afla concret cum vor plăti facturile de energie începând de anul viitor. Modificările aduse ordonanței pe energie, care stabilește totul despre plata energiei electrice, urmează să fie dezbătute și supuse la vot în Parlament.
Parlamentul votează zilele acestea modificările ordonanței de urgență pe energie, astfel că românii vor știi cum vor plăti curentul electric începând de anul viitor.
În cazul în care modificările vor fi adoptate de Parlament, facturile la energie electrică care au întârziat cel puțin trei luni vor putea fi plătite în rate.
De asemenea, din noua ordonanță dispare raportarea la consumul pe anul 2021, pentru că românii nu economiseau atunci energie, astfel că raportarea nu ar fi fost adevărată cu consumul din prezent.
Din 2023, românii vor trebui să citească și să transmită indexul furnizorului, iar consumul va fi calculat în funcție de acesta. De asemenea, consumul va putea fi calculat şi în funcţie de consumul estimat.
Pe de altă parte, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), anunță că unii dintre români vor primi începând cu anul viitor facturi de curent pentru cinci luni din urmă.
„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni”, a atras atenţia Zoltan Nagy-Bege.
Această ordonanță de urgență a fost modificată, întrucât ordonanța de urgență pe energie adoptată în luna septembrie avea câteva lacune.
Astfel, în ordonanța din septembrie, instituțiile publice, transportul în comun vor avea un preț la energie electrică de un leu, însă acestea nu apăreau în lege.
De asemenea, în vechea ordonanță se prevedea cel mai mic preț pentru electricitate pentru familiile monoparentale, familiile cu trei sau mai mulți copii care sunt într-o formă de învățământ.
Nici acestea nu erau cuprinse în textul inițial al ordonanței de urgență din septembrie.
Nu în ultimul rând, prețul energiei cel mai mic va fi plătit de către românii care se încadrează într-un consum de maxim 255 de Kw pe lună. Ce este peste acest consum se va plăti la un preț mai mare.
-0,68 de lei/Kw, consum de până în 100 de Kw,
-0,80 lei/Kw, consum între 100-255 de Kw,
-1,3 lei/Kw, pentru un consum ce depășește 255 de Kw (care sunt plătiți la 0,80 lei).
-1,3 lei/Kw pentru marii consumatori.