07 nov. 2023 | 15:54

7 greşeli care îţi „umflă” factura la căldură. Aşa consumi mai mult fără să îţi dai seama

Diverse
7 greşeli care îţi
7 greşeli care îţi "umflă" factura la căldură. Aşa consumi mai mult fără să îţi dai seama

Se apropie sezonul rece și tot mai mulți oameni își fac probleme despre cum vor achita facturile la energie. Prețurile au crescut radical în ultima vreme, motiv pentru care costurile vor fi mult mai mari. Dacă vrei să economisești, află care sunt greșelile pe care le faci și care duc la un consum mare.

Greșelile care cresc factura la gaze

Pe măsură ce iarna se apropie, temperaturile de afară scad și implicit cele din casă. Mulți au pornit deja centralele, în timp ce alții se pregătesc să încălzească și ei caloriferele. Puțini știu, însă, că unele greșeli le umflă facturile la căldură.

Există un mit des răspândit conform căruia pentru a economisi energie, ar trebui să lăsăm încălzirea pornită mai mult timp, dar la o intensitate redusă. Cu toate acestea, specialiștii nu susțin această idee.

Cel mai eficient mod de a utiliza încălzirea este să o porniți atunci când aveți nevoie efectiv de căldură. Acest lucru nu numai că vă ajută să economisiți bani, dar și să vă mențineți confortabil în același timp.

O izolare necorespunzătoare este unul dintre principalii factori responsabili de risipa de energie într-o locuință. Atunci când izolația este deficitară, curenții de aer intră și ies cu ușurință, necesitând astfel mai multă energie pentru a menține temperatura dorită în interior.

Această pierdere de energie duce la creșterea costurilor, deoarece sistemul de încălzire sau răcire trebuie să funcționeze mai intens sau mai mult timp pentru a compensa această pierdere.

Este esențial să nu subestimăm importanța izolației în locuința noastră. Investiția într-o izolație adecvată poate reduce semnificativ cheltuielile lunare pentru energie.

O izolare corespunzătoare poate reduce pierderile de căldură în sezonul rece și poate menține răcoarea în sezonul cald, contribuind la un mediu mai confortabil și la economii semnificative pe termen lung.

Cum reducem factura la căldură

Una dintre încăperile care consumă cea mai mare cantitate de energie în locuință este bucătăria ta, din cauza numeroaselor electrocasnice mari care sunt folosite cu regularitate.

Pentru a reduce consumul de energie, este recomandat să nu preîncălziți cuptorul pentru perioade excesive și să folosiți oale și tigăi potrivite dimensiunii preparatului, evitând astfel consumul inutil de energie pentru a încălzi un recipient prea mare.

Te-ar putea interesa și: Ministrul Energiei, veste bună pentru această iarnă. Ce se va întâmpla cu facturile românilor

Electrocasnicele vechi generează un consum considerabil de electricitate și gaz. Indiferent dacă vorbim despre un frigider, un cuptor sau o mașină de spălat veche, trecerea la modele mai eficiente din punct de vedere energetic poate conduce la economii semnificative de energie pe termen lung.

Păstrarea luminilor, electrocasnicelor și echipamentelor electronice în stand-by poate duce la costuri energetice mai mari decât se anticipează. Este un obicei ușor de adoptat, dar care, prin oprirea consumului inutil, precum stinsul luminilor și a altor aparate neutilizate, poate aduce economii semnificative.

Cum să plătești mai puțin la căldură

Instalează un programator termostatic sau un termostat inteligent pentru a controla temperatura în funcție de orele zilei. Astfel, poți reduce căldura atunci când nu ești acasă sau când dormi.

Citește și: Centralele termice devin istorie? Alternativa eficientă care consumă cu 80% mai puţină energie

Asigură-te că sistemul de încălzire este întreținut corespunzător. Schimbă regulat filtrele și asigură-te că echipamentele sunt curate și funcționează eficient.

Nu supraîncălzi locuința. Păstrează o temperatură confortabilă, dar nu exagerată. Dacă este posibil, folosește surse de căldură alternative sau complementare, cum ar fi sobele sau șemineele eficiente.

Caută și repară eventualele fisuri sau pierderi de căldură din pereți, pardoseală sau acoperiș. Fii conștient de utilizarea energiei. Închide ușile și ferestrele corect, nu lăsa aparatele în stand-by și fii atent la consumul excesiv de energie.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își fac un tatuaj anul viitor. Își doreau de multă vreme
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro